Строителният бум, който се наблюдава в последните няколко години в Китай, дължащ се главно на стабилния икономически ръст и увеличаването на чуждите инвестиции, води до непрекъснат ръст в цените, пише китайската агенция XINHUA.online

За второто тримесечие на тази година, цените в 70-те най-големи града на страната са се увеличили с около 9.2% на годишна база, става ясно от официалните данни.

Въпреки наглед стабилния ръст в цените, това е забавяне в около 1.8 пункта спрямо първото тримесечие на годината, става ясно след съобщение на комисията по развитие и реформи на страната.

Като цяло най-малко е забавянето сред цените на новопостроените имоти. За периода те са поскъпнали с около 10.1%, което е с 1.7% пункта в сравнение с предходното тримесечие.

Според мненията на повечето специалисти в сектора в страната, поводи за сериозни притеснения засега няма, но все пак е хубаво тази негативна тенденция да отмине в месеците до края на тази година.

Що се отнася до наемите в Китай, то те отчита ръст в абсолютно всички сегменти с около 2.2% на годишна база, което е по-висок ръст в сравнение с предходното тримесечие с около 0.1 пункта.