Цените на жилищата в САЩ продължават да падат и то два пъти повече от очакваното, като според специалисти, цитирани от CNN, може да мине цяла година, преди пазарът отново да се стабилизира.

От Националната Асоциация на брокерите на недвижими имоти съобщиха, че средната цена пада с 1.3% тази година, като преди два месеца прогнозите бяха за спад от 0.7% и по-висок от този през май от 1%.

През март от асоциацията дори бяха обявили, че очакват цените да се покачат с около 1.2% тази година. Те обаче коригираха прогнозата си и според последния им доклад цените на новопостроените къщи ще паднат с 2.3% тази година.

Такъв спад не е имало откакто асоциацията започва да води статистика преди 40 години.

Продажбите на новопостроени къщи се очаква да бъдат около 860,000 тази година, или с 18% по-малко от миналата.

Продадените съществуващи жилища тази година ще бъдат около 6.18 милиона, което е с 1.7% по-малко от прогнозираното преди месец и с 4.6% по-малко от миналата година.

Въпреки това от асоциацията считат, че цените на жилищата ще се повишат с 2.6% през 2008 година, като е възможно по-голямата част от този растеж да се достигне през втората половина на годината.

През следващата година се очаква броят на продажбите да се покачи с 3.7%, което е много далеч от стойностите, реализирани от 2003 до 2006 г.

Също така в момента броят на предлаганите къщи е доста голям, предвид по-ниското търсене.

Големите строителни фирми в страната като Lennar, D.R. Horton, Pulte Home и други заявиха, че търпят значителни загуби от свиването на пазара.