Цените на жилищата в САЩ продължават да се стабилизират, a потребителското доверие нараства, подкрепяйки факта че икономиката върви към възстановяване, пише Bloomberg.

Индексът S&P/Case-Shiller следящ цените на жилищата в 20 щатски града се понижи с 11.9% през август спрямо година по-рано, което е най-малкото понижение за последните 19 месеца.

Нарастващите продажби на жилища, отчасти заради програмата на правителството с облекчени условия за получаване на кредит за първо жилище спомогнаха за забавянето на цените, които бяха отчели най-сериозен спад от рецесията през 1930 г. насам.

"Ясно е, че цените на жилищата се издигат от дъното, като през следващата година ще се намират на много по-комфортни нива", казва Майк Енглунд, главен икономист в Action Economics в Боулдър, Колорадо.

Последните данни показват увеличение на продажбите на съществуващи жилища, които през септември са достигнали 5.57 млн. броя на годишна база, което е повече от прогнозите на икономистите и е най-високо ниво за последните 2 г.

Жилищата и производството са водещи за стабилизацията и икономиката, става ясно от проучването.