Истерия за купуване на жилища се разрази в Париж под влияние на ръста на цените, малкото предложения и всеобщия стремеж да живееш в столицата.

„В момента един нормален апартамент се продава за три часа", разказва пред AFP Яник Каваш- брокер във френската столица.

След спада на имотите от 2008 -2009 г., който не остави и Франция незасегната, през 2010 г. цените се устремиха отново нагоре, достигайки рекордни стойности. Жилищата в страната са поскъпнали с 8.7% за годината, а в Париж- с 20%.

„Всичко, което не надхвърля средната цена за даден квартал, се продава най-много за ден", допълва брокерът и разказва за клиентка, която пристигнала с такси, огледала жилището за десет минути и веднага подписала договор още върху кухненския плот.

Рекордьор по скорост обаче е друг клиент, който решил да купи жилище от 80 кв. м за 620 000 евро след две минути. Това така обнадеждило собственика, че той решил да сложи още 30 000 евро върху цената.

„В момента има пазар на наддаването, не на преговорите", коментира брокерът.

Според агентите от сектора французите сключват сделки често обезсърчени, „когато видят какъв кошмар е търсенето". Някои от тях сключват сделки след месеци обикаляне, когато точно знаят какво искат, а други са готови да купят дори тъмен и шумен апартамент, уплашени от жилищната криза и непрекъснато растящите цени.

Прогнозите, че през 2011 г. пазарът ще се нормализира под влияние на поскъпващите кредити явно не успокоява французите, бързащи да се подслонят под свой покрив в Париж.