През тази година ще започне строителството на още един мол във Варна. Инвеститор е полската строителна компания "Глоуб трейд център" (Globe Trade Centre, GTC), която има намерение да вложи 77 млн. евро в обекта. Той трябва да бъде завършен до края на 2008 г. Проектът на "Джи Ти Си България" (GTC Bulgaria) ще се намира на ъгъла на бул. "Република" и "Сливница" и ще бъде с обща разгъната застроена площ за отдаване по наем 37 000 кв. метра, пише Дневник.

Молът ще се нарича "Галерия Варна", а параметрите му ще бъдат официално представени на 19 юни. След завършването на мола във Варна инвеститорите предвиждат приход от наеми в размер на 9.5 млн. евро годишно. GTC планира още два проекта на други места в страната с обща търговска площ около 60 хил. кв. м. През миналата година компанията купи първия си парцел в България. Той се намира в столицата и за него има проект за сграда с до 11 600 кв. метра офис и търговски площи.

GTC Bulgaria се финансира 95% от Globe Trade Centre S.A. (GTC S.A.), от чието име фирмата придобива 65% от проекта за "Галерия Варна". Останалите 35% от обекта принадлежат на собственика на земята, който е "местен предприемач с добра репутация", се посочва в съобщението на компанията. Засега полският инвеститор обаче се въздържа да спомене името му.

Проектът на GTC е внесен за одобрение в общината и се чака строително разрешение.

Компанията е един от големите строителни предприемачи в Централна и Източна Европа. GTC е регистрирана през 1994 г. в Полша и акциите й се търгуват на основния пазар на Варшавската фондова борса от 2004 г., след като става публична четири години по-рано. Тя е активна в три основни сегмента на пазарите на недвижими имоти, като строи и управлява офис, търговски и жилищни сгради.

GTC има изградени молове във Варшава, Загреб и Краков. До една година трябва да бъдат приключени и пет проекта в Румъния. До 2009 г. ще бъде завършен и шопинг център в Прага.

В момента във Варна се строят два подобни търговско-развлекателни центъра - "Мол Варна" (на ъгъла на булевардите "Христо Смирненски" и "Владислав Варненчик") и "Пфое мол" (срещу "Пикадили Младост"), които трябва да бъдат завършени до края на годината. Предстои да започне изграждането и на мол на "Оркид дивелопмънтс", който ще се разложи в карето над автогарата, между бул. "Сливница" и улиците "Андрей Сахаров" и "Струга", съобщават от Дневник.