Въвеждат данък колиба вместо данък лукс

2022
Въвеждат данък колиба вместо данък лукс

Нов туристически данък и облагане на имотите с данъчна оценка под 1680 лв. въведоха депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси.

От имотите с данъчна оценка под 1680 лв. досега не се събираше данък "сгради". Изключението бе въведено преди години, защото се оказа, че разходите по събиране на данъци за тези имоти надвишават приходите. В медиите предложението пък бе наречено данък „колиба".

От 20 ст. до 3 лв. на нощувка ще бъде новият туристически данък. Туристически данък ще трябва да плащат на общините собствениците на местата за подслон и настаняване - хотели, мотели, къмпинги и хижи. Решението в какъв размер ще бъде туристическият данък ще се вземе от общинските съвети по места.

Предвижда се минималният размер на дължимия данък за една година да е най-малко 30% от пълната заетост на дадено място за настаняване.

От проекта за изменения на Закона за местните данъци и такси отпадна идеята за данък „лукс", но днес бе гласувано, че се увеличава горната граница на данъка върху недвижимите имоти от 2.5 на 4.5 промила. Въпреки това много общини заявиха, че няма да се възползват от правото да увеличат данъка.

Изменението предвижда да се подава само една декларация, в която да се посочват необходимите данни за определяне на данъчната основа. Данъкът ще се плаща на две вноски - от 1 март до 30 юни и до 30 октомври.

Източник: БТА, БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg