Националната асоциация на посредниците при продажба на недвижими имоти в САЩ (NAR) очаква спад в цените на имотите за първи път от 1968-а година насам, когато започва да води статистика.

Асоциацията прогнозира спад от 1% при средната цена на еднофамилните къщи до 219,800 долара. Предишната прогноза на асоциацията беше спад от 0.7, а преди това те бяха обявили очаквано повишение от 1.2%.

Броят на продажбите също така се очаква да падне от 6.48 млн. през 2006-а до 6.29 млн. през 2007-а, което представлява спад от 2.7%.

Очаква се цените на новопостроените къщи да останат стабилни.

Според Лорънс Юн, главен специалист в NAR, спекулативното инвестиране в недвижими имоти, на което бяхме свидетели през последните няколко години е било причина за необичайното покачване на цените досега, но днес такова вече не се наблюдава на пазара.

Според NAR броят на продажбите ще се възстанови през втората половина на годината и скоро след това ще започне да расте отново. За 2008-а асоцията прогнозира повишение от 1.4% в продажбите на готови къщи и 2.2% за новопостроените.

Според говорителя на асоциацията Уолтър Мълоуни статистиката може да се окаже леко преувеличена, тъй като в действителност намалелите продажбите са отчетени в скъпите региони.

Кризата в сферата на заемите също се отразява на индустрията. Увеличават се случаите на просрочени ипотеки и принудителни продажби, което ще дава отражение върху пазара през цялата година. Изискванията за отпускане на заеми се затягат тази година поради високия брой на неспазване на задълженията по тях от страна на клиентите.

От асоциацията също така очакват лихвите, които в момента са на 6.16% за 30 годишен кредит, постепенно да се увеличат до 6.5% до края на годината, което също няма да окаже благоприятно влияние на цените на имоти.