Заможни китайски и индийски инвеститори ще се конкурират все по-усилено с руските за покупка на луксозни жилища в Лондон, като бурният ръст на двете най-населени световни икономики създаде нова вълна от мултимилионери, коментират специалистите от имотната агенция Knight Frank LLC said.

Броят на китайските купувачи на луксозни жилища се очаква значително да се повиши през следващите няколко години, след намаляването на валутните ограничения от страна на правителството на страната.

В същото време Великобритания е държавата, привличаща около 15% от чуждестранните китайски инвестиции в Европа.

Анализатори коментират, че влиянието на засилващото се търсене от страна на китайски инвеститори може да е значително за пазара, на фона на изтънялото предлагане на луксозни жилища във финансовата столица на Европа.

Международни купувачи съдействат за около 60% от общите покупки на недвижими имоти в страната на стойност над 4 млн. паунда, сочи статистиката.

През 2004 година индийският милиардер Лакшми Митал похарчи 70 млн. паунда за покупка на недвижим имот в Лондон, което все още е световен рекорд.

Лондон привлича богатите инвеститори със стабилността, която предлага положителното развитие на британската икономика, както и с положителната му данъчна политика.