Имотите в България отчетоха най-висок ръст от ЕС в последното тримесечие на 2015 г., показаха преди време данни на Евростат.

Повишението - както в цените, така и в броя на сключените сделки, продължава и в началото на 2016 г., но само в част от градовете.

Един от тях е столицата на страната, където очакванията на анализаторите за 2016 г. са да се отчете нов ръст, при това в рамките на 5-7%, а в отделни квартали и до 10 на сто.

Възможно ли е това и какви са предпоставките за тази тенденция?

  • Ограничено предлагане. В момента на пазара преобладават купувачите. Според брокери в последните месеци дори се стига до много по-бързи сделки, като този факт неведнъж е отказвал продавачите, които са пожелали имотът им да бъде обявен наново за продан, но на по-висока цена.
  • Строителството беше спряло. В годините след кризата строителството в страната, включително и в София, бе на границата на точката на замръзване. Замразени бяха доста големи проекти, други не бяха довършени, а новите инвестиции се брояха на пръстите на ръцете.
  • Българинът търси възможности за нови инвестиции. Ниските лихви по депозитите карат българите да търсят алтернативни варианти за парите си. И тъй като имотите са им по-добре познати, отколкото инвестициите в акции или взаимни фондове, те избират най-безрисковия от трите варианта.
  • Ниски лихви по кредитите. Дори и да нямате възможност да заплатите новото си жилище със спестявания, именно тук идват отново на помощ банките. Лихвите по ипотечните кредити вече са по 5% годишно, докато очакванията на пазарните наблюдатели са те са продължат низходящата си тенденция и до края на 2016 г., както и през 2017 г.
  • Специалистите говорят:

    В България стремежът на всеки от нас е да притежава собствено жилище, каза по време на седмото издание на икономическия форум Шумът на парите Андон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА България.

    По мнението на Добромир Ганев, който е управител на Форос „ако купите един имот в много ранна фаза, има голяма вероятност в рамките на една година да го продадете с 10-15% доходност“.

    Дали това ще се случи, ще можем да проверим едва след няколко месеца.

    Съветите на специалистите са да не се доверяваме на нови компании в бранша, главно заради незавършените проекти, в които част от гражданите се включиха на „зелено“ в годините преди кризата.