В последните години в България се наложи един нов модел модерно жилищно строителство - затворените комплекси. В Западна Европа и САЩ те отдавна са много популярни.

Цените на тези жилища са по-високи заради предлаганите удобства, сигурност, спокойствие и зелени площи. Комплексите се поддържат от специализирани фирми за почистване и озеленяване или от назначени служители, като всички ползватели и собственици заплащат месечна такса за поддръжка и управление.

Най-предпочитани райони за строителство на жилищни комплекси от затворен тип са крайградските и вилните зони, разположени в подножието на планината или с изглед към морето.

В същото време задължително условие е бързият достъп до главните пътни артерии и централните части на града.

Потенциалните купувачи на такива жилища са предимно млади хора и семейства на възраст между 30 и 40 г., с добри доходи. Важен фактор е наличието на зелени пространства, които в комбинация със сигурността на затворения комплекси са идеални за отглеждане на деца.

В София това са зоните до околовръстното шосе, Бояна, Драгалевци, кварталите "Манастирски ливади", "Бъкстон", "Витоша" и „Малинова долина". Тези райони имат достатъчно свободни терени, средата е спокойна и са в близост до планината.

Подобно на останалите, сегменти кризата оказа негативно влияние и върху жилищата в затворените комплекси.

От imotisofia.net е обявен за продажба двустайно жилище в новостроящ се комплекс от затворен тип в столичния квартал Бояна, с площ 47.5 кв. м се продава за 31 500 евро.

В затворения жилищен комплекс "Макси" в кв. Витоша пък се предлага тристайно жилище с площ 140 кв. м на цена от 886 евро за кв. м. Обитателите разполагат с ресторанти, магазини, спортен комплекс, денонощна охрана и перфектна поддръжка на общите и зелени части.

Срещу 75 000 евро можете да закупите тристаен апартамент с площ 90 кв м в комплекс "Цариградкси", който е най-големият комплекс от затворен тип в столицата.