Обедняващият българин все по-често се разделя с бащините си ниви, ливади и гори, а за заможния му съгражданин това е една от най-добрите форми за защита на спестяванията при криза. Това е една от причините и тази година пазарът в този сегмент на търговията с недвижимости у нас да запази стабилни стойности. Това прогнозира Орлин Владиков, експерт в областта на недвижимите имоти и бивш председател на Националното сдружение "Недвижими имоти", цитиран от БТА. Той уточни, че в Службата по вписвания няма отделна графа за броя на изповяданите сделки за земеделски земи, което затруднява статистиката.

Владиков посочи обаче, че през последните години делът на сделките със земи в общия обем на продажби на недвижими имоти се запазва стабилен - около 12 - 18 на сто. От началото на 2011 г. се засилва тенденцията фирмите да разпродават, купени в миналото земи, заради голямата вътрешнофирмена задлъжнялост, проблемите с кредитирането и липсата на оборотни средства.

За миналата година земеделските земи са единственият сегмент, който не отбелязва спад в цените, каза Владиков. Напротив, макар и с несъществен ръст, земите поскъпват, а ръстът за миналата година спрямо 2010 г. е от пет до осем на сто при продължаващ интерес към покупка на този вид имоти. Според Владиков тази година не се очаква промяна в цените на земите спрямо миналата година.

През 2011 г. според категорията на земята, местоположението й и инфраструктурата, най-ниските цени започват от 220 - 250 лева за декар и в отделни райони достигат до над 1000 лева за декар. Сделки при цени от 250 лева са почти единични и главно за земя е в голям масив. Търсенето е от големи арендатори или от хора, които се занимават с предприемачески проекти в земеделието. Левът продължава да е предпочитан при сделките за земя. След покупката на земи най-често новите собственици използват възможностите за финансиране от еврофондовете и ги засаждат с определени култури.

Най-атрактивни региони за покупка остават Дунавската равнина (там се продават главно големи масиви), и полето на Тракия - в населените места около Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Ямбол. Има интерес и към покупка на земи в района на морето, но там почти не са останали земеделски земи за продан.

По думите на Владиков напоследък тенденцията е купувачите да предпочитат да купуват земи в големи масиви. Тази година се очаква да има ръст на интереса към покупка на земеделска земя, защото тя е единствената недвижимост, която не изисква поддръжка, плащане на сграден фонд, такса смет и затова редица инвеститори оценяват това малко преимущество, отбеляза Владиков.