Цените на жилищата във Великобритания отчитат през февруари спад за пети пореден месец, докато банките се опитват да овладеят кризата на ипотечните пазари, става ясно от данните от доклада на Hometrack.

Средната цена на жилищата в Англия и Уелс се е понижила с около 0.2% до нива от 174 000 паунда, показват данни на базирани в столицата Лондон компания, занимаваща се с проучване на пазара на недвижими имоти. Цените на жилищата като цяло в Обединеното кралство са отчели повишение с 1.4% на годишна база.

Централната банка на страната понижи лихвените проценти с 0.25 базисни пункта до 5.25% през този месец, предвиждайки отслабване на потребителската активност след забавянето на жилищния пазар.

Прогнозите на анализаторите от Hometrack са, че цените на жилищата на Острова през тази година ще скочат с около 1% или една трета от повишението им за предходната година.

За първи път от месец юни насам желаещите да си закупят ново жилище са се увеличили на месечна база, като най-предпочитани са кварталите на столицата Лондон, както и югоизточната част на страната.

През първия месец на тази година цените на жилищата паднаха с 0,3 на сто на месечна база до ниво, което беше с 2,3% по-високо на годишна база.