Природа и добрите възможности за зимни спортове правят българските планински курорти изключително популярни дестинации за закупуване на жилище сред по-заможните българи и чужденци.

Страната ни беше предпочитана от чуждите купувачи и заради по-ниските цени в сравнение с популярните алпийските планински курорти в Италия, Австрия и Швейцария.

Много инвеститори в сектора усетиха възможностите за бързи и големи печалби и броят на новите жилищни сгради в популярните ни планински курорти се умножи няколко пъти само за последните 2 - 3 години.

Ваканционни имоти в курортите предлагаха не само български, но и чужди агенции, като цените на жилища се доближат до тези в столицата, като сделки се сключваха на нива между 1 500 и 2000 евро за кв. м.

Кредитната и икономическа криза обаче значително понижи търсенето на тези имоти, като сделките в курортите Банско и Боровец са отчели спад с близо 50% от началото на тази година.

Логично това доведе до драстично понижение сред цените, а много от започнатите проекти стоят недовършени.

Цените на повечето жилища в Банско са намалени, като в някои случай ценате е по-ниска с повече от 50% спрямо първоначалната.

От BulgarianProperties предлагат напълно завършено ново двустайно жилище във ваканционен комплекс "Белмонт" само за 28 000 евро, като първоначалната му цена е била 76 000 евро. Луксозният комплекс, разположен в близост до известните хотели в Банско, предлага всякакви удобства на бъдещите собственици.

Напълно обзаведен тристаен апартамент с площ 71 кв. м в компелкс" Маунтвю Лодж", в непосредствена близост до х-л "Глазне", може да бъде ваш срещу 35 100 евро.

Ски апартаменти в резиденция Снежна Перла е разположена в престижната южна част на Банско, само на 5 минути пеша от лифт станцията на гондолата, с изглед към града и Пирин, можете да притежавате за малко над 21 000 евро, сочи справка от агенция "Мирела".

В Боровец, BulgarianProperties предлагат обзаведено тристайно жилище с площ 110 кв. м в новия ваканционен комплекс „Игъл Рок" за 57 000 евро.

От агенция "Мирела" предлагат апартаменти в комплекс "Секвоя Боровец" двустайни жилища с площ 70 кв. м не цени от 40 до 42 000 евро.

Агенция за недвижими имоти "Адрес" предлага едностаен апартамент в комплекс Адеона Резиденс в Боровец за малко над 44 000 евро.