Срив в покупките на щатски имоти от страна на чужденци

579
Срив в покупките на щатски имоти от страна на чужденци

© Pixabay

Предизвикателните условия, в комбинация със затягането на валутния контрол от страна на китайското правителство, са довели до сериозен спад в търсенето на американски жилища от страна на чуждестранни граждани.

Общата стойността на жилищата, закупени от чужденци в периода април 2018 – март 2019 е паднала с 36% на годишна база, според Националната асоциация на имотните брокери в САЩ. Спадът се дължи на понижението в броя и в средната цена на закупуваните имоти. Чужденци са купили 183 100 жилищни имота на обща стойност около 77.9 млрд. долара, в сравнение с 266 800 имота на обща стойност 121 млрд. долара за предходния период.

Средната платена цена е 280 600 долара, която е по-висока от средната цена за всички настоящи собственици на имоти (259 600 долара), но намалява в сравнение с цената от 290 400 долара в предходната година.

Китайците са били основните купувачи в седма поредна година, закупувайки жилищни имоти за 13.4 млрд. долара. Въпреки това сумата намалява с 56% в сравнение с предходните 12 месеца и представлява най-големия спад в процентно изражение измежду всички чуждестранни купувачи. Икономическият растеж на Китай се забави до 6.3% през 2019, в сравнение с 6.9% през 2017 г., когато е започнало предишното проучване на купувачите. Китайското правителство също така затегна мерките срещу отлива на средства от страната за закупуване на чуждестранни имоти.

LG Oled TV

През първото тримесечие на тази година запитванията от страна на китайски купувачи през имотния сайт сайта Juwai.com пада с 27.5% на годишна база. Броят на запитванията намалява в четири от последните пет тримесечия.

Това е най-скъпият имот под наем в САЩМегаимение на стойност 180 млн. долара в Лос Анджелис вече се предлага под наем на невероятната цена от 1.5 млн. долара на месец

На второ място след китайците се нарежда канадците със закупени имоти за 8 млрд. долара, индийците (6.9 млрд. долара), британците (3.8 млрд. долара) и мексиканците (2.3 млрд. долара). Китайците са закупили приблизително същия брой домове като канадците, но жилищата са били с по-високи цени и затова те оглавяват класацията.

Чуждестранните купувачи продължават да предпочитат Флорида като един на всеки петима купувачи е придобил имот в щата. Около 42% от канадските купувачи са се сдобили с дом във Флорида.

На второ място се нарежда Калифорния с 12% от имотите закупени от чуждестранни граждани. Около една трета от китайските купувачи са придобили имот в Калифорния, въпреки че делът им намалява в сравнение с предходната година. Следващата най-популярна дестинация за международните купувач е Тексас, особено сред индийците и мексиканците. Аризона и Ню Джърси оформят челната петица, като Северна Каролина, Илинойс, Ню Йорк и Джорджия не изостават с много зад тях.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg