Тристайните апартаменти са все по-търсени от купувачите „на зелено“ в София

799
Тристайните апартаменти са все по-търсени от купувачите „на зелено“ в София

© Unsplash

В последните 12 месеца купувачите на имоти ново строителство в София все повече предпочитат тристайни апартаменти.

Най-продаваният и търсен апартамент ново строителство в столицата е тристаен, с поне едно сервизно помещение (килер), възможности за алтернативно отопление (ТЕЦ/газ/климатик).

Все още се запазва тенденцията кухнята да е в общо помещение с хола, а двете бани са почти задължителни.


Цената на такъв имот „на зелено“ средно е 170 000-180 000 евро, в южните квартали, като основно изискване е да има бързи транспортни връзки и добра инфраструктура.

Това обобщават като тенденция за потребителските предпочитания от GHome, бранд за жилищно строителство на Главболгарстрой, който обединява успешно реализирани жилищни и ваканционни сгради и комплекси.

София, Пловдив и Стара Загора са лидери в луксозното строителствоТрадиционната конкуренция между София и Пловдив в луксозното ново строителство вече има още едно предизвикателство

„При ценообразуването на жилищен имот в новострояща се сграда, инвеститорът взима предвид реални фактори: цената на земята, цената на материалите и труда, кредитни норми и печалба. В този смисъл цените на имотите в сградите ново строителство почиват на реални аргументи, докато ценообразуването на жилища в старо строителство е по-скоро субективно“, казва Радослав Котларов, изпълнителен директор на „ГБС инвест“ и управляващ GHome.

„Най-често цената на имот в стара сграда е плод на усещане на продавача или съвет от брокер, но не и на реална оценка на отделния имот в общия облик на сградата“, допълва той.

Един жилищен имот, който е на реална за пазара цена и оправдава изискванията на купувача за цена-качество се продава за не повече от 3 месеца, обобщават още от GHome.

Във факторите за качеството се включват квадратурата, местоположение, фасада, общ изглед и общи части на сградата.

„При изпълнение на тези изисквания, това дава усещане у купувача за честност и изпълнени ангажименти от страна на строителя“, казва още Радослав Котларов и допълва, че един от признаците, че строителната компания заслужава доверието на даден клиент е, че в хода на реализация на проекта не променя цените от предавателно договорените.

Цените на жилищата задържат ниво, но купувачите успяват да ги смъкнатЕкспертите очакват спад на сделките и забавяне на ръста на цените. Охлажда ли се пазарът за недвижими имоти?

Все по-рядко за пазара в София се случва даден проект да не бъде завършен. Такива казуси съществуват само при еднократни инвеститори в жилищно строителство, при които е по-вероятно да има забавяне или недовършена сграда.

„Когато говорим за доказани компании с успешно портфолио, подобен риск не съществува. Покупката на имот „на зелено“ трябва да гарантира по-голям избор на жилищни имоти в една сграда, както и по-добра цена от строителя“, категоричен е Радослав Котларов.

Наблюденията на GHome върху пазара на имоти в София показват още, че за покупка на нов имот с цел живеене, устойчиво клиентите предпочитат по-големи апартаменти.

Квадратурата на избираните жилищата расте, като сделките с тристайни и двустайни апартаменти са почти изравнени като брой, а доскоро са се търсели приоритетно двустайни жилища.

В пост-ковид средата прави впечатление и трендът да се търсят малки офиси на добра, централна локация. При покупка на имот в новостроящата се сграда се отличават няколко групи купувачи: търсещи първо собствено жилище, търсещи жилище с цел инвестиция за децата си в София, както и българи от чужбина, които търсят имот с цел инвестиция.

60% от сделките за второто тримесечие са в ритейл паркове, сочат нови данниОбщият обем на новоподписаните договори за отдаване под наем достигна 60 000 кв. м

Българите остават все още консервативни в идеите за инвестиции, а инвестицията в недвижим имот остава предпочитана в съзнанието им като нискорискова и с реални възможности за по-висока възвращаемост.

Наблюдения върху тенденциите в сектора на строителството на нови жилища в Европа показват, че в повечето държави има спад на инфлацията и нормализиране на лихвените нива на банкови кредити с цел покупка на жилище, като не се очакват резки промени. Това сочат данните на съсловната организация Build Europe.

Въпреки значителните спадове в продажбите на жилищни имоти на пазари като Франция, Люксембург и Норвегия в следствие на икономическата обстановка, цените на жилищните имоти продължават да се увеличават с плавни темпове.

„Цените на жилищата във Франция са се увеличили с 6.4% за една година, споделят колегите, работещи на френски пазар“, обобщава Радослав Котларов и разказва за интересни подходи от страна на някои държави в Европа в посока на регулации.

„С цел намаляване употребата на автомобили в Ирландия, държавата ограничава изграждането на паркоместа, вместо да изиска повече такива от строителите“, допълва Котларов.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg