България начело на най-влиятелната организация в туризма

1232
България начело на най-влиятелната организация в туризма

България поема за две години ръководството на най-влиятелната професионална организация на европейския туризъм - Европейския комитет на асоциациите на туроператорите и туристическите агенции /ЕКТАА/.

Създадена през 1961 г., днес тя обединява националните туристически асоциации на всички европейски държави - членове и кандидат-членове на ЕС. Страната ни се представлява в престижната организация от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/. Нейният председател, г-жа Ирена Георгиева, заема президентския пост на европейската организация за периода 2010-2012 г. и ще носи отговорност за защита на интересите на над 80 000 компании от 30 държави, членки на ЕКТАА.

Сред основните приоритети в работата по време на българското президентство ще бъде гарантирането на правата на потребителите на пакетни туристически пътувания, както и на пътниците, използващи нискобюджетните авиолинии.

„Обмисля се вариант, при който прекалено голямото закъснение на полет да се третира като анулиран и в този случай пътниците ще имат право на по-високи финансови компенсации", обясни г-жа Ирена Георгиева.

Във фокуса на вниманието ще бъде също създаването на нова рамка на европейската политиката по отношение на туризма. В основата й е заложена идеята европеецът да бъде стимулиран да пътува и почива в рамките на Европа.

За постигането на тази цел се предвижда удължаване на туристическия сезон и обръщането на специално внимание на четири групи потребители - младежи, хора от третата възраст, туристи със специални нужди и семейства с ниски доходи, както и използването на нови технологии в туристическия сектор. Какво влияние ще окаже върху развитието на българския туризъм фактът, че страната ни ще бъде начело на престижната европейска организация

„Чрез тази позиция ще имаме възможност за директно участие във формирането на европейската туристическа политика. Ще разполагаме с изпреварваща информация - обяснява Ирена Георгиева. - На второ място, ще има много добра възможност българското туристическо законодателство да бъде оптимално синхронизирано с европейското. Ревизията на директивата за пакетни пътувания съвпада с изработването на нов закон за туризма в България. На трето място, ще има възможност за многократно по-активни контакти между туристическите агенции и туроператорите в България с техните колеги на европейско равнище чрез съответните асоциации на държавите членки на ЕС. И накрая, ще имаме пряка възможност за инициативи в подкрепа на българския туризъм. В този смисъл смятаме, че ще допринесем многократно за разпознаваемостта на България като туристическа дестинация. Всички тези цели биха могли да бъдат постигнати чрез обединяване на усилията на всички субекти, които са действащи на българския туристически пазар."

Общите европейски прогнози за новия туристически сезон са предимно негативни. Очакванията са за спад от 15 процента или за слаба стабилизация /от 0 до 5 процента ръст/. В България държавната администрация и представителите на туристическия бранш дават различни прогнози. Ако според заместник министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, страната ни ще постигне 5 на сто ръст на броя на туристите, то представителите на туристическия бизнес очакват между 5 и 10 процентов спад на печалбите.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg