Дворците в България

57984
Дворците в България

Днес някои от тях са паметници на културата. Други отново са собственост на наследника на фамилията Сакскобургготски – Симеон. Дворците на България привличат хиляди туристи годишно. Ето ги и тях:

Царски дворец


Бившият царски дворец в София се намира в центъра на българската столица на площад „Княз Александър I Батенберг“ № 1. В двореца днес се помещават Националната художествена галерия и Националният етнографски музей.

По време на турското робство сградата е била конак, по време на Освобождението – болница, а след Берлинския договор е определена за княжеска резиденция. Ремонтът й е извършен набързо от руски офицери, но след една година става ясно, че сградата е напълно непригодна за дворец в този си вид и княз Батенберг я напуска, за да може да се извърши основен ремонт и преустройство.

То тече в продължение на години, като по времето на Батенберг е построена представителната част - приземен административен етаж, бални зали и сервизен трети етаж. По времето на Фердинанд е доизградена новата, североизточната част на Двореца - за апартаментите на царското семейство, сервизни помещения, асансьор.

В новата пристройка били разположени още библиотека, учебни салони, стаи за игра и развлечения, трапезария и приемна, специален покрит вход за каляски и две зимни градини.

След отменянето на монархията една от залите на двореца набързо е пригодена за кабинет на министър-председателя Георги Димитров, за което са изкъртени и унищожени всички ламперии, а останалото е боядисано с блажна боя. Оградата е разрушена, а парка му е отворен и оставен на самотек. Дворцовият интериор е обкован с дъски, шперплат и немърливо боядисан с блажна боя.

Дворец „Врана“ 

Това е дворец с парк в покрайнините на София, където царското семейство е прекарвало по-голямата част от дните си.

Преди Освобождението на България сградата е чифлик на Осман паша. След това е собственост на придворния зъболекар на княз Фердинанд I, от когото владетелят го откупува за 600 златни лева.

Понеже князът е любител орнитолог, той решава да нарече чифлика на първата кацнала на покрива птица. На покрива се събрало цяло ято врани и оттогава имотът остава в историята с името „Врана".

Дворецът включа парк и 2 сгради. Първата е двуетажна ловна хижа, а втората е самият дворец. Най-забележителните стаи в него се намират на третия етаж – три от тях са обзаведени в различни стилове.

Едната е в бароков стил, втората в стил на австрийските императорски дворци и третата в български национален стил. Залата в сградата е подарък от руския император Александър III и цялото й обзавеждане е изработено от карелска бреза от майстори, изпратени специално от Русия.

След абдикацията на цар Фердинанд I дворецът става собственост на цар Борис III, а след неговата смърт - на Симеон II, чиято собственост е и в момента. Дворецът е отворен за посещения, а паркът, който го заобикаля, си заслужава да бъде разгледан. В него могат да се видят над 400 растителни вида.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...