Дворците в България

64063
Дворците в България

Днес някои от тях са паметници на културата. Други отново са собственост на наследника на фамилията Сакскобургготски – Симеон. Дворците на България привличат хиляди туристи годишно. Ето ги и тях:

Царски дворец


Бившият царски дворец в София се намира в центъра на българската столица на площад „Княз Александър I Батенберг“ № 1. В двореца днес се помещават Националната художествена галерия и Националният етнографски музей.


По време на турското робство сградата е била конак, по време на Освобождението – болница, а след Берлинския договор е определена за княжеска резиденция. Ремонтът й е извършен набързо от руски офицери, но след една година става ясно, че сградата е напълно непригодна за дворец в този си вид и княз Батенберг я напуска, за да може да се извърши основен ремонт и преустройство.

То тече в продължение на години, като по времето на Батенберг е построена представителната част - приземен административен етаж, бални зали и сервизен трети етаж. По времето на Фердинанд е доизградена новата, североизточната част на Двореца - за апартаментите на царското семейство, сервизни помещения, асансьор.

В новата пристройка били разположени още библиотека, учебни салони, стаи за игра и развлечения, трапезария и приемна, специален покрит вход за каляски и две зимни градини.

След отменянето на монархията една от залите на двореца набързо е пригодена за кабинет на министър-председателя Георги Димитров, за което са изкъртени и унищожени всички ламперии, а останалото е боядисано с блажна боя. Оградата е разрушена, а парка му е отворен и оставен на самотек. Дворцовият интериор е обкован с дъски, шперплат и немърливо боядисан с блажна боя.

Дворец „Врана“ 

Това е дворец с парк в покрайнините на София, където царското семейство е прекарвало по-голямата част от дните си.

Преди Освобождението на България сградата е чифлик на Осман паша. След това е собственост на придворния зъболекар на княз Фердинанд I, от когото владетелят го откупува за 600 златни лева.

Понеже князът е любител орнитолог, той решава да нарече чифлика на първата кацнала на покрива птица. На покрива се събрало цяло ято врани и оттогава имотът остава в историята с името „Врана".

Дворецът включа парк и 2 сгради. Първата е двуетажна ловна хижа, а втората е самият дворец. Най-забележителните стаи в него се намират на третия етаж – три от тях са обзаведени в различни стилове.

Едната е в бароков стил, втората в стил на австрийските императорски дворци и третата в български национален стил. Залата в сградата е подарък от руския император Александър III и цялото й обзавеждане е изработено от карелска бреза от майстори, изпратени специално от Русия.

След абдикацията на цар Фердинанд I дворецът става собственост на цар Борис III, а след неговата смърт - на Симеон II, чиято собственост е и в момента. Дворецът е отворен за посещения, а паркът, който го заобикаля, си заслужава да бъде разгледан. В него могат да се видят над 400 растителни вида.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg