В стари времена крале и императори от цял свят се съревновавали по величие на замъците и крепостите си, за да демонстрират сила и богатство.

Особената привлекателност на тези сгради се запазва неопроменена и до наши дни, като много от тях са превърнати в музеи и хотели, в които поне за малко можем да се докоснем до този отминал, магнетичен живот:



Крепостта „Баба Вида“

Единствената изцяло запазена крепост в България се простира на 9.5 ха заедно с рова. Според легендата по тези земи живял силен болярин, чиито обширни владения се простирали от Карпатите до Стара планина. Той имал три дъщери Вида, Кула и Гъмза и след смъртта му, те наследили владенията. Кула и Гъмза се оженили неразумно, а мъжете им пропилели наследеното. Вида останала сама и започната да строи замък, за да опази своите земи и поданици. В знак на благодарност след смъртта й хората от този край дали на замъка нейното име – “Баба Вида”

Румелихисар

Румелихисар била построена в средата на 15 в. от Мехмед Фатих в най-тясната част на Босфора точно срещу крепостта на султан Баязит, за да отреже Константинопол от Черно море и да улесни завладяването му. За своето време крепостта била построена в рекордно кратък срок: 4 месеца и 16 дни. 1000 майстори и 2000 строители се трудили по строежа, но целта била постигната: преминаването на Босфора станало невъзможно, а мястото било наречено „Прерязаното гърло“.

Крак де Шевалие

Когато вижда за първи път таз крепост, чието име означава „Замъкът на рицарите“, Лорънс Арабски заявява, че тя е най-красивата в света. Крепостта до Триполи, Сирия, била построена от кръстоносците по пътя им към Светите земи и била наистина непристъпна. През 1188 г. пред стените й стои самият Саладин. Той успява да плени кастелана на Крак де Шевалие и го изправя пред стените, нареждайки му да каже на хората си да отворят крепостта. Кастеланът дава заповедта на арабски, но после на френски заявява на войниците си да се борят до последна капка кръв. Саладин не успява да превземе крепостта. Едва през 1271 г. Крак де Шевалие пада- и то с измама.

Лохагад

Лохард, или Желязната крепост, се намира до град Лонавала в Индия и една от най-старите в страната. За да влезете в нея, трябва да преминете три спиращи дъха укрепителни врати една след друга. На третата врата се е намирала кулата на пазачите, а зад пределите на крепостта има пещера, в която обитателите съхранявали храна и вода.

Битхна

Саудитската крепост често ставала място на сражения в миналото. Нейните високи хребети пазят следите от наблюдателни и отбранителни кули, от които се вижда прекрасната панорама към Вади Хам и самият град Битхна.

Крепостта в Судак, Украйна

Тази крепост с 14 кули и яки стени е видяла не едно нашествие в историята си, започваща още 6-7 в. , но най-голяма заслуга за днешния й вид имат геноазицийте, които владеят тези земи от 1371-1469 г. Всяка кула в крепостта има надпис с името на консула, платил за строителството й.

Крепостната стена на Авила

Крепостната стена на Авила спира дъха с дължината си: 2 500 метра и е втората най-дълга в света след Великата китайска стена. По нея има 88 кули и девет врати. Цели четири века продължило строителството й. През 19 в. властите на града решават, че стената е изключително неудобна и решават да я съборят. За щастие- настъпила икономическа криза и парите им свършили. Един пример как кризата понякога ражда и нещо добро.

Раникот

Разкошната пакистанска крепост е най-големият форт в света, запазен до наши дни. Построена насред самата пустиня, тя е истинско предизвикателство за археолозите: кой я е построил, защо, какво е трябвало да пази това 26-километрово съоръжение насред нищото. Догадките са много, а местните жители я свързват с една легенда. Според техните предания всяка нощ на Понам (пълнолуние) феите идват в Раникот да се окъпят и тогава се чува шумът на падаща вода върху скалите.