Националният борд по туризъм подкрепя стратегията за развитие на отрасъла у нас

405
Националният борд по туризъм подкрепя стратегията за развитие на отрасъла у нас

Управителният съвет на Националния борд по туризъм подкрепя стратегията за устойчивото развитие на туризма в България, каза председателят на организацията Красимир Гергов на пресконференция съвместно с председателя на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова.

От ръководството на борда уточниха, че в експертен план стратегията ще бъде обсъдена и ще се дадат конкретни препоръки към документа. Крушкова посочи, че предложеният документ е рамков, но по-важни са продуктовите стратегии, които ще бъдат разработени съвместно с бизнеса. На ход е браншът с неговите познания, умения и връзки, добави Крушкова.

Добрите намерения, които имаме и от двете страни, не могат да бъдат факт, ако не са в партньорство с бизнеса, защото в негови ръце са 98 на сто от този бранш, посочи Крушкова.

Финансовата рамка на стратегията е в прогнозен вариант и това е най-трудната част от разработването на документа, каза Крушкова в отговор на въпрос. Според нея едва през 2010 г. ще има някакви официални резултати, които да дадат база, върху която да се стъпи.

На срещата е решено да бъдат създадени 5 специализирани комисии - по етика, по бюджет и финанси, по реклами и пиар, по инвестиции и развитие и правна комисия, предаде БТА.

В началото на третата година от съществуването на Националния борд по туризъм бе отчетено, че това е първата организация, която формулира ясно необходимостта от механизъм за комуникация, координация и партньорство с държавните институции, с общините и с неправителствени организации. За двете години от съществуването си бордът е организирал над 25 публични събития, посочи Поли Карастоянова, изпълнителен
директор на борда.

През тази година предстоят инициативите под наслов "2008 - пари за туризъм", вторият конгрес на инвеститорите в туризма и четвъртата Световна среща на българските медии, чийто организатор е БТА.

Националният борд по туризъм ще работи активно за изработване на критерии и механизъм за институционално партньорство, което да бъде законодателно регламентирано в съответствие с модели от други сфери на националната икономика и опита на ЕС.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg