Община Банско реализира проект за популяризиране на историческия и културен туризъм

1276
Община Банско реализира проект за популяризиране на историческия и културен туризъм

С подкрепата на Програма “Добросъседство – България-Македония”, по Проект ФАР – ТГС ( BG 2004/016-786.01.01.01.03) Община Банско реализира проект, насочен към популяризиране на историческия и културен туризъм за осигуряване на устойчиво развитие в региона.

„Устойчиво развитие за съживяване на целогодишния исторически и културен туризъм в община Банско” е проект, който община Банско реализира в рамките на програма “Добросъседство”, ФАР - Трансгранично сътрудничество между България и Македония”. Проектът стартира официално през месец декември 2006г. и е с продължителност 12 месеца. Трансграничен партньор по проекта е македонската община Виница, която в координация с община Банско изпълнява сходни дейности на територията на Македония.

Основната цел на проекта е да допринесе за постигане на устойчиво развитие, както и за социална и икономическа интеграция на територията на общината чрез опазване и ефективно използване на наличните исторически и културни ресурси.

Проектът включва поредица от дейности, сред които реализиране на всеобхватна информационна кампания за историческото и културно наследство на общината, дейности по реставрация и реконструкция на обекти с историческа и културна стойност, както и такива, насочени към изграждане на местен капацитет и обмяна на опит и добри практики с цел постигане на устойчиво развитие в сферата на туризма.

Подготвителната фаза на проекта приключи успешно до края на първото тримесечие на 2007 г. В момента се провежда тръжна процедура, предвиждаща рехабилитация на 1 километров участък на калдъръмената настилка в старата част на Банско, водеща до прочутата църква „Св. Троица”, както и изграждането на специална светлинна инсталация, която да осветява храмовия комплекс. Информационни табели, обозначаващи основните забележителности и атракции на територията на общината ще бъдат разположени на ключови за посетителите на Банско места.

Успоредно с това ще бъде направена и реконструкция на къщата-музей „Иван Козарев” в Добринище с цел превръщането й в исторически и етнографски музей, който да свидетелства за богатото културно и историческо наследство на региона.

За популяризирането на община Банско като подходяща дестинация не само за зимен, но и за исторически и културен туризъм, ще бъде проведена мащабна информационна кампания. В рамките на тази кампания ще бъдат отпечатани информационни брошури, разясняващи целите на проекта, а така също и туристически пътеводител с карта с отбелязани всички по-важни забележителности и интересни места, намиращи се на територията на общината. В рамките на проектните дейности ще бъде подготвена и издадена специална книга „Банско – храм на история, култура и природа”.

Специално място в проекта е отделено на изграждането на местен капацитет с цел постигането на устойчиво развитие и утвърждаването на Банско като предпочитана дестинация, предлагаща възможности за исторически и културен туризъм, забавления и отдих през цялата година.

От 20 до 22 юни ще бъде организирано първото от двете планирани обучения на представители на местната общност за усвояване на средствата по линия на структурните фондове на ЕС, което ще допринесе за повишаване на техните умения за изготвяне на успешни проектни предложения, а оттук и за реализирането на повече инициативи, насочени към подпомагане на местното развитие.

Съществена част от проекта представлява предвиденият елемент на трансгранично сътрудничество, който обединява усилията на общините Банско (България) и Виница (Македония) за популяризиране на историческия и културния туризъм в пограничните райони и за съхраняване на културното наследство. Представители от общините Банско и Виница ще вземат участие в организираната кръгла маса, посветена на тези теми, която се планира да се проведе в Добринище през месец октомври 2007 г.

На кръглата маса участниците ще имат възможност да дебатират върху актуалното състояние в туристическия сектор в двата погранични региона, да обменят информация, идеи и добри практики, както и да обсъдят общи стратегии и подходи за бъдещи съвместни инициативи. Необходимостта от прилагане на координиран подход и усилия при развитието и популяризирането на историческия, еко- и културния туризъм на територията на двете общини ще бъде водещ елемент в хода на кръглата маса като крайната цел е създаването на интегриран туристически продукт, който да се предлага на туристите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg