Повече от половината българи се отказват от лятната почивка

847
Повече от половината българи се отказват от лятната почивка

52% от българите няма да почиват през това лято. Това сочат резултатите от национално представително проучване на Националния институт за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Най-често това са възрастните респонденти над 60 години, жителите на малките градове и селата, с основно и по-ниско образование, както и хората с по-нисък от средния жизнен стандарт.

Делът на българите, които възнамеряват да почиват през лятото, се е увеличил над четири пъти от 1993 година досега - от 11% на 48%. По този показател настоящата 2012 г. се приближава до предкризисната 2007 г.

Най-младите (на възраст до 29 години) са най-малко склонни да се лишат от почивка през лятото – 77% от тях ще си позволят летен отдих. Това е с 10% повече, отколкото през миналата година. Младежите, като цяло, са по-непретенциозни към битовите условия, при които ще почиват и могат да си позволят туристическите услуги на по-ниска цена. Освен това част от младите хора разчитат и на финансовата подкрепа от родителите си.

Високообразованите българи са друга активно почиваща група от населението. За последната една година и сред висшистите с 4% нараства делът на възнамеряващите да почиват през лятото (от 62% през 2011 г. на 66% през 2012 г.).

Заможните респонденти най-малко са склонни да се лишат от лятна почивка. В сравнение с 2011 г. НЦИОМ регистрира ръст от 8% в намеренията за летен отдих и на хората със стандарт на живот над средния за страната. Със същия дял от 8% се увеличава през тази година и делът на хората със среден жизнен стандарт, които ще почиват през лятото – от 48% през 2011 г. на 56% през 2012 г.

Жителите на столицата и на големите градове почиват по-често в сравнение с жителите на по-малките населени места.

През тази година летен отдих ще си позволят 73% от столичани (с 6% повече, отколкото през миналата година) и 63% от живеещите в градовете областни центрове (с 9% повече, отколкото през миналата година).

Предпочитаните дестинации за летен отдих са морето - според 24% от участвалите в изследването и планината - според 11%. На село ще почиват 6% от интервюираните, а на вила – 5%. Още не са решили къде да почиват 7% от респондентите, а 2% вече са ходили на почивка.

Помолени да отговорят каква сума биха отделили за своята лятна почивка през 2012 година, най-често българите посочват, че ще похарчат между 200 и 500 лева - 21 процента от анкетираните. До 1000 лева могат да отделят 11 процента, а повече от 1000 лева - 4 на сто. 12 процента могат да си позволят почивка под 200 лева.

Проучването на НЦИОМ е проведено по метода на полустандартизираното интервю, в периода 27 юни – 03 юли 2012 г., сред 1000 пълнолетни българи в 86 населени места в цялата страна.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg