Топ дестинации в Югозападния регион

27962
Топ дестинации в Югозападния регион

Ако още не сте планирали отпуската си, ние можем да ви помогнем – ако не финансово, то поне с дестинацията. Шест недели подред ще ви представим най-привлекателните туристически обекти в шестте региона на страната. Днес ще се разходим из забележителностите в Югозападния регион.

Боянска църква


Това е средновековна църква, намираща се в софийския квартал „Бояна“. Включена е в списъка на ЮНЕСКО и е един от символите на страната ни. Стенописите в църквата са световноизвестни и са изрисувани от т. нар. Боянски майстор и неговата група средновековни художници.

Витошки морени

Това са скални образувания, наричани „каменни реки“. Те представляват големи струпвания на заоблени скални блокове. Получили са се вследствие на течащата вода и изветряването, които постепенно са загладили техните ръбове.

Земенски манастир

Манастирът е основан през 11 век. Състои се от църква, камбанария и две сгради. Разположен е в близост до град Земен. Най-забележителна е най-старата постройка на манастира: църквата, която е паметник на културата.

Храм-паметник „Амександър Невски“

Намира се в центъра на София е и катедрален храм на българския патриарх. Украсата и изографисването са дело на изтъкнати руски и български специалисти, архитекти, художници и каменоделци. Храмът може да побере 5000 души и е първата по големина катедрала на Балканския полуостров.

Копривщица

Градът, намиращ се в Същинска Средна гора, е свидетел на много исторически събития. На 20 април 1876 г. в Копривщица е обявено Априлското въстание. На "Калъчев мост" в града е произведен първия изстрел на въстанието. Тодор Каблешков написва прочутото Кърваво писмо отново в Копривщица.

Трънско ждрело

Представлява пролом на река Ерма, намиращ се в близост до град Трън. Скалите в ждрелото са високи над 100 метра. Има изграден мост, от който безопасно може да се наблюдава този природен феномен.

Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“

Намира се в град Кюстендил. Притежава основната и най-голяма колекция от творби на Владимир Димитров – Майстора, подредени в постоянна експозиция. Днес галерията разполага с 3180 творби от 585 автори, от които 1357 картини са на патрона й.

Рилски манастир

Рилският манастир е един от най-значимите културни паметници в България, символ на страната, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Това е най-големият манастир у нас — 5 етажа, като видими са 4 от тях. Още с основаването си манастирът става книжовно и просветно средище.

Църква „Свети Георги“

Това е най-старата запазена средновековна църква в Югозападна България. Намира се в кюстендилския квартал „Колуша“. Във вътрешността й са разкрити редки стенописи с голяма историческа стойност.

Ротонда „Свети Георги“

Църквата, наречена на „Георги Победоносец“, се намира във вътрешния двор между сградите на хотел Шератон и Президентството на ниво с няколко метра по-ниско от съвременните софийски улици. Смятана е за най-старата запазена сграда в града, построена по времето, когато София е била резиденция на императорите Галерий и Константин Велики.

Роженски манастир

Роженският манастир „Свето Рождество Богородично“ е най-големият манастир в Пиринския край и е един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес. Намира се в близост до благоевградското село Рожен. В него се съхранява иконата Света Богородица Портаитиса. Тя се счита за чудотворна.

Самуилова крепост

Това е средновековна крепост, разположена между планините Беласица и Огражден в т.нар. Ключка клисура. Намира се в близост до село Ключ. Построена е вероятно в периода 1009-1013 година по време на управлението на цар Самуил и е част от мащабна фортификационна система.

Мелнишки пирамиди

Мелнишките пирамиди са скални образувания, които са едни от най-посещаваните от туристи скални пирамиди. Намират се в близост до град Мелник. Мелнишките пирамиди на височина достигат до 100 м. Характерно за външния им вид е, че склоновете им са пясъчни и на места почти напълно отвесни.

Българският бизнес

Всичко по темата Лято 2012

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg