ЦИР: Туризмът върви към застой

954
ЦИР: Туризмът върви към застой

През 2007 г. броят на чуждестранните туристи, пристигнали в България, надхвърли 4 млн. души, което представлява увеличение със 7% спрямо 2006 г. Над 70 на сто от туристите са от ЕС – преди всичко от Румъния, Гърция, Германия, Великобритания, Швеция, Финландия и др. Приходите от туризъм през 2007 г. са с около 11% повече спрямо 2006 г. и достигнаха 2.3 млрд. евро. За 2008 г. се очакват около 3 млрд. евро приходи от туризъм, се казва в анализ на Центъра по икономическо развитие.

Независимо от нарастването на броя на чуждестранните туристи, през миналата година постепенно започна да се очертава тенденция към застой в развитието на българския туризъм. Причина за това е преди всичко презастрояването на морските и някои планински курорти, ниското качество на обслужване, недостигът на квалифицирани кадри, липсата на достатъчно атрактивна реклама за България като туристическа дестинация.

Перспективите за предстоящия летен сезон също не са особено оптимистични. Основание за такава прогноза дават записванията на чуждестранни туристи за почивки по Черноморието. Някои основни пазари за България са в отстъпление, други се задържат на нивото от миналата година. Германският пазар вероятно ще направи минимален ръст, в сравнение с 2007 г. Очаква се броят на британските туристи да намалее, а особено драстичен ще бъде спадът при скандинавските туристи. Оптимизъм вдъхват заявките от Русия, където се очаква ръст от 20 на сто. По всяка вероятност обаче това няма да компенсира спада на основните туристически пазари.

През 2007 г. българските граждани са осъществили общо 4 514 547 пътувания в чужбина, което е с 8% повече, в сравнение с 2006 г. Най-често посещавани страни продължават да бъдат Турция, Гърция и Македония. През последните години нараства интересът и към по-далечни и екзотични дестинации. Приоритетите на българите, които почиват в страната, все повече се ориентират към балнеологичните курорти, селски и екотуризъм.

В началото на 2008 г. започна активното обсъждане на Стратегия за развитие на туризма. Това е документ, който отдавна се очаква в сектора. Основните приоритети в нея са: изграждане на инфраструктурата; използване на енергоспестяващи технологии; подобряване качеството на човешките ресурси; разнообразяване на туристическия продукт и повишаване на неговото качество; по-добра координация между институциите; развитие на публично-частно партньорство. Очаква се стратегията да бъде приета от МС.

Започна обсъждане и на промени в нормативната уредба на категоризацията на хотелите, като се предвижда тя да се дава за определен период от време, а не да бъде безсрочна. По мнение на експертите това ще бъде гаранция за поддържане на по-добро качество на услугите, предлагани в българските хотели.

Работещите в отрасъла настояват за приемането на изцяло нов Закон за туризма, който да отразява по-адекватно сегашното състояние на отрасъла и неговите проблеми.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...