За Барселона, паеята и още нещо

1325
За Барселона, паеята и още нещо

Барселона е вторият по значимост град в Испания след столицата на страната – Мадрид, като според каталунците, които отдавна се борят за независимост и често не се определят като испанци, това е водещият испански град.

В основата на успеха на Барселона за налагането му като водещ град безспорно стои и фактът, че той е предпочитана туристическа дестинация. Над 3-милионният град набъбва два пъти по време на летния сезон.

Очарованието на града се предопределя от факта, че съчетава почивката на море с наличието на красива архитектура, както и редица забележителности. Трябва да се признае на испанците обаче, че изключително добре експлоатират своите природни и архитектурни ценности.

Посещаването на всеки туристически обект е свързано със заплащането на значителна по размер такса, дори и в случаите, когато той не е в пригодено за туристите състояние.
Така например световноизвестната „Саграда де Фамилия”, която е по проект на широко популярния архитект Галди, ако някога бъде завършена, тъй като е в процес на реставрация от дълги години, се очаква да се превърне някой ден в едно от седемте чудеса на света.

Естествено жадните за испански забележителности туристи с охота плащат 8 евро на входа, за да разгледат сградата отвътре, след като са се редили на опашка пред входа около един час.

Това което откриват вътре обаче е изцяло преградено с мрежи пространство и строителна площадка, където испански майстори се радват на изключително внимание и снимки от страна на хилядите туристи, докато се правят, че работят нещо.

На туристите дори не им се обяснява накъде водят вътрешните два асансьора, за които се плащат по 2 евро и чакат дори повече хора отколкото отвън на опашката.

Всъщност оказва се, че макар и половината от населението на града да са туристи през лятото изключително малко хора говорят на английски, като почти никъде няма обяснителни надписи на международния език.

Наличието на толкова много туристи естествено кара и по-предприемчивите да измислят какви ли не неща, за да измъкнат парите им под честна или нечестна форма. 

Ако седните на заведение по една от централните улици на града, водеща към плажа и пълна със стоящи живи статуи – Рамбла, при получаване на сметката с ужас ще разберете, че към всяко поръчано нещо е добавено 1.3 евро.

Всъщност в последствие с безразличие сервитьорът, който всъщност е някакъв латиноамериканец Ви обяснява на някакъв странен език между испански и английски, че това е политика на заведението да добавя тази сума към всяко поръчано нещо за това, че стоите на тересата му.

Да, естествено, това е написано с малки букви най-отдолу в бар картата на световноговоримия испански език. Няма значение, че сигурно 90% от хората, посещаващи това заведение, са чуждестранни туристи.

Трябва да се отбележи и положителното в цялата ситуация, освен, че никой друг от туристите не протестира, виждайки сметката си, сервитьорът, който Ви обслужва ще ви върне цялото ресто до цент, за разлика от широковърлуващата практика у нас на задържане на рестото.

Има и други неща, които правят впечатление и ни връщат към суровата българска действителност, като масовото хвърляне на боклук по земята, преминаването на червен светофар, играта "тука има тука няма", и др.

Въпреки това обаче в атмосферата има нещо много приятно. Климатът в Барселона е изключително благоприятен, като разликата в температурата през деня и нощта е малка.
Истинските испанци бих определил като изключително спокойни и културни хора, за които животът сякаш тече на бавен ход и никой не бърза за никаде.

Широко популярен метод за предвижване в Барселона е карането на скутери, които буквално се бутат навсякъде по уреденото им четирилентово движение в една посока по главните им булеварди.

Плажовете на Барселона също са изключително красиви и бих казал, че доста приличат на родните, като изключим факта, че Средиземно Море е в пъти по-солено от родното.
За любителите на храната испанската кухня предлага много специалитети, в основата на които стоят морските дарове.

Да отидеш в Испания и да не опиташ паея е все едно да отидеш до Рим и да не видиш папата. Друго традиционно ястие е гаспачото.

Паеята представлява специално приготвен ориз с всякакъв род морски дарове. Богато е и менюто от екзотични риби.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg