Адванс Терафонд АДСИЦ планира 450 хил. дка земи до края на 2009 г.

985
Адванс Терафонд АДСИЦ планира 450 хил. дка земи до края на 2009 г.

От 14 до 27 август 2008 г. се очаква да се търгуват правата за участие в увеличението на капитала на „Адванс Терафонд” АДСИЦ, съобщават от дружеството. Аукционът за неизползваните права се планира за 5 септември, а търговията с новите акции се очаква да започне в началото на ноември. Точният график на увеличението ще стане ясен след публикация в Държавен вестник.

„Адванс Терафонд” АДСИЦ възнамерява да привлече над 125 млн. лв. след увеличението на капитала. Досегашните акционери в едно от най-големите дружества за инвестиции в земеделски земи ще могат да закупят по 1.5 нови акции с номинал 1 лев и емисионна стойност 1.90 лв. Увеличението ще се счита за успешно, ако бъдат записани и платени минимум 25 млн. нови акции, като капиталът на дружеството ще бъде увеличен само със стойността на реално привлечените средства.

Набраните от тази емисия средства ще бъдат използвани за реализиране на инвестиционните цели на „Адванс Терафонд” АДСИЦ - закупуване и окрупняване на поземлени имоти, както и за погасяване на съществуващ банков заем в размер на 15 млн. евро и подобряване на ликвидността на дружеството.

„Според плановете ни до края на 2009 г. дружеството трябва да притежава 450 000 дка земеделски земи. Това е амбициозна програма, особено ако се вземе предвид окрупняването на парцелите и отдаването им под аренда. В същото време наблюдаваме трайни тенденции за поскъпване на земеделските земи с около 30% годишно. Смятаме, че този темп ще се запази и за в бъдеще”, казва Радослав Манолов, изпълнителен директор на „Адванс Терафонд”. „Нашите оценки съвпадат и с анализите на професионалните чуждестранни инвеститори, които проявяват сериозен инвестиционен интерес към участие в планираното увеличение.”, допълва Манолов.

Към момента „Адванс Терафонд АДСИЦ” притежава близо 238 000 дка земеделски земи и 130 дка градски земи, които са на стойност малко над 99 млн. лева, или 2.25 лв на акция, като в тази стойност не е включена преоценката на имоти за първото полугодие. За стопанската 2007-2008 г. дружеството има договори за наем и аренда на 140 055 декара, които съставляват близо 65% от земите, закупени до края на 2007 г. Средният размер на арендното плащане за стопанската 2007/2008 г. е 14 лв за дка, а общата сума за получаване от аренди и наеми е 1 957 000 лева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg