Държавен фонд Земеделие ще интервенира на пазара на пшеница

1086
Държавен фонд Земеделие ще интервенира на пазара на пшеница

От 1 ноември 2010 Държавен фонд „Земеделие" - Разплащателната агенция започва интервенционно изкупуване на обикновена пшеница. Изкупуването, което се осъществява във връзка с общата организация на пазара на зърнени култури в Европейския съюз, ще продължи до 31 май 2011 година. Зърното, което ще бъде предмет на интервенцията, трябва да отговаря на изискванията за минимално качество и да е добито на територията на Европейската общност, информираха от фонда.

Оферти могат да подадат всички притежатели на хомогенни партиди обикновена пшеница, ожъната на територията на общността. Предлаганите партиди трябва да бъдат не по-малко от 80 тона, а зърното да е здраво, чисто и с търговско качество.

От деня, в който предлаганите количества в общността надхвърлят 3 млн. тона, в 5-дневен срок Европейската Комисия има право да определи единен коефициент за разпределение, с който се редуцират всички внесени в този ден оферти. След този ден всички предлагани количества ще бъдат отхвърляни.

Интервенцията за зърнените култури ще се извършва при определена базовата цена от 101.31 евро за тон, което е приблизително 198.14 лв. за тон, за максимално предложеното количество от 3 млн. тона за периода на интервенция. Цените са изчислени приблизително при курс на еврото спрямо лева 1 евро=1.9558 лв.

Справка в електронните страници на трите стокови борси у нас (Софийска, Пловдивска и Русенска) показа, че оферите „купува“ при хлебната пшеница варират между 300-350 лв. за тон.

Базовата интервенционна цена подлежи на увеличения и намаления за качество, в зависимост от отклоненията на качествените характеристики на предлаганото зърно от минималните изисквания за качество. Цената се отнася до стоки, доставяни в интервенционните складове, преди тяхното разтоварване и не включва ДДС.

Офертите за интервенционно изкупуване по образец могат да се подават в ОРА по постоянен адрес или седалище на оферента. Подробна информация за условията за участие в процедурата за продажба на зърнени култури при интервенция може да намерите в сайта на ДФ"Земеделие", Селскостопански пазарни механизми, Полски култури, Текущи обяви, информират от ДФ „Земеделие".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg