Пазарджик продава 4 големи поземлени имота

1382
Пазарджик продава 4 големи поземлени имота

Общинският съвет на Пазарджик взе решение за продажба на търг с тайно наддаване на общо осем поземлени имота, четири от които са с площ над 10 дка. Част от имотите вече са били обявявани за продажба, но чрез конкурс или чрез открит търг и не са били продадени. Ръководството на местната администрация смята, че тайните търгове са най-удачната форма за продажба на общинско имущество или отдаването му под наем, защото гарантират максимална прозрачност. Това е позиция, заявявана неведнъж от кмета Иван Евстатиев.

В началото на мандата имоти се продаваха както на таен, така и на явен търг, а също и чрез конкурс. "На явните търгове обаче участниците се договарят и общината получава минималната цена за обекта, а кандидатите си разпределят помежду си разликата във фоайето извън залата или пред сградата на общината", разказа главният финансист Борислав Велев, който най-често е председател на комисиите за продажба на общинско имущество. С това той обясни защо ръководството на администрацията в повечето случаи предпочита таен търг, пише в. Дневник.

Най-големият сред сега обявените за продажба имоти е от 46.591 дка и се намира в местността Кипира в землището на с. Величково. През 2005 г. е обявяван за продажба на явен търг при цена 13 977 лв. Новата цена е десетократно по-висока 139 773 лв.

Теренът е извън регулация, намира се в североизточния край на Величково и излиза на пътя за с. Драгор към автомагистрала "Тракия". В близост е до река Тополница и на терена има много инертни строителни материали. Именно този факт преди две години е повишил неколкократно цената по време на открит търг, но спечелилият го се е отказал да плати високата сума, разказа Атанаска Йорданова, началник-отдел "Общински имоти" в местната администрация. Затова тази година лицензираният оценител "Комплекс инвест" е актуализирал цената на имота с оглед на пясъчните наноси върху него.

Другият непродаден до момента имот е в местността Градището край Пазарджик, в землището на с. Мало Конаре. През 2005 г. имотът е бил обявен за продажба чрез конкурс. Предвиждало се е да се изгради предприятие за термоизолация на жилищни и промишлени сгради. Имотът се е продавал тогава за 21 430 лв., а сегашната му цена е 42 680 лв.

Другите два големи имота се намират в местността Татар Екин в землището на с. Драгор. Практически терените са в покрайнините на Пазарджик. Двете ниви с площ съответно 32 и 34 декара са в непосредствена близост до хотелски комплекс "Вионас" и фабриката за перилни препарати "Вионас". За тях е определена цена от 2 хил. лева за декар, или съответно 63 912 лв. и 66 338 лв.

"Поземлените имоти са тип нива, но са подходящи не само за селскостопанска дейност. Предназначението им може да бъде сменено и впоследствие там да бъдат изградени както крайградски жилищни комплекси, така и предприятия или складове, уточни Атанаска Йорданова. До двата терена има асфалтиран път.

Освен тези четири големи имота община Пазарджик ще продаде на таен търг и други четири по-малки терена. Три от тях се намират в с. Ивайло. Това са регулирани поземлени имоти от 630, 680 и 590 кв.м, чиято приблизителна цена е 4 хиляди лева.

Последният обявен за продажба чрез таен търг терен се намира в Пазарджик. Той е с площ 168 кв.м, а пазарната му цена, определена от лицензиран оценител, е 8400 лв. Намира се в края на града, на ул. "Рила", на юг от училище "Димитър Гачев", информира още в. Дневник.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg