Брокери: Предпазливостта на инвеститорите ще се запази

1538
Брокери:  Предпазливостта на инвеститорите ще се запази

Екипът на Profit.bg потърси мненията на трима експерти относно очакваните от тях настроения на Българска фондова борса. Ето и техните мнения:

Бранислав Ганозов, брокер ИП Фаворит АД

Очаквам негативните настроения и предпазливостта на инвеститорите да се запазят и през тази седмица. Поради тази причина и борсовите обороти на търговия и брой сделки най-вероятно ще са ниски. Евентуално раздвижване на БФБ може да очакваме при старта на търговия с акциите на последните IPO-та от 2007г. – Енемона АД, Агрия АД и Билборд АД.

Даниел Димитров, портфолио мениджър Реал Финанс Асет Мениджмънт АД


През настоящата седмица ще се запази тенденцията българският финансов пазар да следва движенията на международните. От началото на годината пазарите в Европа, Америка и Азия отчитат значителни загуби, вследствие на страховете от рецесия на икономиката на САЩ. В такава ситуация чуждестранните инвеститорите на българския пазар и големите местни играчи се въздържат от покупки. Логично, цените на акциите падат, като водещият индекс SOFIX е загубил над 100 пункта.

Тази седмица компаниите ще започнат да публикуват годишните си отчети. Добър отчет може да помогне на някои позиция да привлекат вниманието на борсовите играчи. Цялостното движение на пазара обаче ще се определя от посоката на движение на глобалните пазари.

Огнян Дечев, брокер ИП Популярна Каса-95 АД

Очаквам добра година за БФБ-София. Корекцията, която наблюдаваме в момента, ще направи инвеститорите по-внимателни в избора на дружества. Предполагам, че те по-внимателно ще анализират финансовите показатели и мениджмънта, преди да направят своите инвестиции. Все още не е изчерпана положителната енергия от присъединяването на България към ЕС.

Очакваните през 2008 г. около 60 първични и вторични предлагания ще окажат своето положително влияние. Активизиране на търговията очаквам през втората половина на годината, ако правителството реши да продаде миноритарните дялове от предприятията срещу компенсаторни инструменти. Очаквам ръст на SOFIX за 2008 г. между 30 и 50 процента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg