MBA програмите на COTRUGLI Business School - ключови за успеха

952
MBA програмите на COTRUGLI Business School - ключови за успеха

© COTRUGLI Business School

Какви предимства предлагат MBA програмите на бизнес училището COTRUGLI? 

Какъв е профилът на участниците и какво търсят да извлекат те от тях?

С тези и други въпроси екипът на Profit.bg се обърна към  Иван Иванов - директор "Банкиране на дребно" на БАКБ и президент на Cotrugli Alumni Club.


Какви предимства предлагат MBA програмите на бизнес училището COTRUGLI?

Предимствата са изключително много, като всеки открива и оценява тези, които са важни за него, защото хората записват ЕМВА програма с различна мотивация.

За тези, за които е важно да получат нови знания и умения, това са много високото ниво на преподавателите, начинът на представяне на материала – по интересен, адекватен начин, чрез казуси и работа по екипи, както и възможността веднага да се приложи наученото в ежедневната работа.

Други търсят създаване на нови лични и бизнес контакти – те ще оценят високо подбора на участниците в програмата, които са висши мениджъри от държавите в региона – не само България, а и Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватия, Словения и др, и от най-различни сфери на бизнеса.

Важно е да отбележим, че МВА програмите на бизнес училището са акредитирани от Асоциацията на МВА програмите (АМВА), което ги прави международно признати и е доказателство за високото им академично ниво. Само 2% от МВА програмите по света получават такова признание и акредитация.

Какъв е профилът на участниците в MBA програмите на COTRUGLI и какво търсят да извлекат те от тях?

Участниците са с много разнообразен профил и от различни сфери на икономиката – висши мениджъри, предприемачи, ИТ специалисти, фармацевти, инженери, юристи, HR мениджъри, маркетинг специалисти и, разбира се, финансисти и банкери. Това разнообразие, както и споделянето на знания и умения между участниците, е много ценно и полезно.

Ако има нещо, което ги обединява, това е жаждата за личностно и професионално развитие. За нови хоризонти и за разбиване на границите и стереотипите. Това са хора, които искат да постигнат повече и са готови да положат нужните усилия. MBA програмите на COTRUGLI им дава начините, знанията, уменията, мотивацията и увереността, за да успеят.

Кои са най-ценните знания и умения в света на бизнеса днес?

Много сложен въпрос. Защото днес бизнес средата се променя буквално за часове и умения, ценни днес, може вече да не са толкова необходими утре. Затова най-важно е мениджърите и предпремачите да са изключително адаптивни и креативни. Да са готови да пробват нови подходи и решения. Много са важни лидерските качества, както и умението да комуникираш добре – без ясна комуникация е огромно предизвикателство да си мениджър в тази турболентна обстановка.

Ключово е да се чете постоянно и да се търси нова информация. В момента, в който спрем да учим и да се развиваме, спираме да сме добри професионалисти.

Част от възпитаниците на COTRUGLI получават стипендии. Разкажете ни за тази възможност.

Това е една наистина уникална възможност. Аз самият съм стипендиант на училището. Тази година специално за България COTRUGLI Business School ще предостави отстъпки до 40% от таксата по програмата за най-добрите кандидати, което е много сериозна финансова помощ.

Тази възможност се предоставя само сега, по повод юбилейната 20-та ЕМВА генерация. За да се получи тази стипендия, кандидатът трябва да премине през селекция, подробности за която може да открие на сайта на училището http://www.cotrugli.org/

В кои области и дисциплини предстои да се развиват MBA програмите на COTRUGLI?

Програмите се развиват постоянно и в унисон с най-новите тенденции в технологиите и бизнеса. Предстои въвеждане на нови модули в сферата на Edge Computers, Изкуствен интелект (AI), Blockchain, VR/AR и киберсигурността. От друга страна, съдържанието в класическите дисциплини като Маркетинг, Финанси и Стратегически мениджмънт се променя постоянно, за да отговорят на изискванията на участниците и пазара.

Променят ли се изискванията към лидерите в света на бизнеса?

Категорично да! Ще изброя част от уменията, които стават все по-важни за всеки лидер.

Първо - това е емоционалната интелигентност, т.е. умението да се контролират както собствените емоции, така и да бъдат разбирани и повлиявани емоциите на тези около нас.

На второ място – умението да се поддържа и увеличава ангажираността на служителите. Тук ще цитирам Ричард Брансън: “Не клиентите, а служителите са най-важни за бизнеса. Ако се грижите за служителите си, те ще се грижат за клиентите ви”.

Трето – способността да се вземат решения и да се носи отговорност, както и умението да се създаде здравословна организационна култура.

И най-важното според мен – да правят правилните неща, а не просто да правят нещата правилно. Има огромна разлика между двете и точно това отличава лидера от мениджъра!  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg