Н. Неделчев: Активното управление на портфейла отново е на мода

2622
Н. Неделчев: Активното управление на портфейла отново е на мода

© Николай Неделчев, Адванс Глобал Трендс

Най-сериозният риск пред глобалната икономика за момента е ескалацията на търговските войни. Това коментира в интервю за Profit.bg портфейлният мениджър на фонда Адванс Глобал Трендс Николай Неделчев.

Той е част от екипа на Карол Капитал от 2019 г. Николай Неделчев има повече от 15 години опит в изследванията, структурирането, управлението на риска и инвестициите.

Сред предишните му работодатели са IMF, Citigroup, MetLife Investments, Societe Generale Expressbank и BISAM / Factset. Завършил е Бакалавър по икономика в Американския университет във Вашингтон и MBA в Columbia Business School.

Ето какво още коментира Николай Неделчев за Profit.bg:


Все по-често пазарните участници, анализаторите и финансовите издания предупреждават за настъпващата нова финансова криза. Доколко са основателни тези опасения и ако всички са подготвени за подобен сценарий, може ли той наистина да бъде окачествен като "криза"?

В Карол следим редица показатели в тази насока. Понастоящем, вероятността от рецесия се оценява на около 30-35%. Най-сериозният риск пред глобалната икономика за момента е ескалацията на търговските войни. Считаме, че този фактор, както и ескалиращите геополитически конфликти (Сирия, Иран), могат да доведат до истинска криза.

В този смисъл, инвеститорите не са подготвени за най-лошия възможен вариант (т.е. комбинация от събития), а и по-скоро се надяват той да бъде избегнат. Забавянето в индустриалните и производствени показатели в Европа, от друга страна, отдавна е факт – но напоследък се наблюдава достигането на нещо като дъно в това отношение. Което е по-скоро положително като края на един низходящ тренд.

Кои са най-рисковите пазарни сегменти в момента?

Може да се каже, че развиващите се пазари вече достигнаха нива на справедлива пазарна стойност след силното им представяне от началото на годината – особено при облигациите. Оттук насетне инвеститорите би следвало да не увеличават експозициите – и дори да заключат печалбите си – в този сектор.

Също така, силно рискови са издателите на облигации с високо ниво на задлъжнялост, независимо дали са корпоративни или суверенни. Считаме, че комбинацията от прекалено ниски лихви за прекалено дълго време доведе до това, че редица фирми и правителства поеха прекомерни и потенциално неизпълними задължения. Това е особено вярно при компании, които се финансират от синдикирани заеми, където масово се наблюдава кредитиране без достатъчни обезпечения.

Наскоро британската инвестиционна компания Schroders организира конференция, посветена на инвестициите през следващото десетилетие. Какви са очертаващите се дългосрочни тенденции в света на финансите?

Конференцията на Schroders беше изключително полезна за всеки, който иска да направи правилния избор в следващите няколко години. Една от най-силните тенденции към днешна дата са т.нар. социално и екологично отговорни инвестиции – или ESG investing. Все повече пазарни участници и обикновени хора разпознават нуждата да инвестират по този начин, доколкото става пределно ясно, че споделените ни ресурси на Земята са ограничени и изчерпаеми.

В тази връзка, Schroders вече предлага редица фондове, които се фокусират върху тези тенденции – например в сектори, като ВЕИ, иновативни батерии, водещи/пробивни технологии и други. За пример можем да посочим Schroder ISF Global Climate Change, който има отлично представяне, както и наскоро регистрирания Schroder ISF Global Disprution.

Каква ще е ролята на развиващите се пазари в инвестиционните стратегии на портфолио мениджърите?

Както казахме по-горе, развиващите се пазари вече се приближават до нива на надцененост. Разбира се, това е сектор, който има и ще има своето място в повечето инвестиционни портфейли.

Ние считаме обаче, че в обозримото бъдеще мениджърите следва да се фокусират върху акции или облигации, които имат потенциал да се представят по-добре от пазара, или иначе казано, следва активно да управляват портфейлите. На този етап участието в тези пазари чрез пасивни инструменти, като например ETF-и, е по-скоро нежелателно и неподходящо.

Препоръчваме участие чрез активни стратегии и взаимни фондове. В това отношение, добър пример са фондовете на Карол, фокусирани върху Централна и Източна Европа, където инвестиционният екип внимателно анализира компаниите една по една, намирайки подценени такива. Конкретно, ДФ Адванс Източна Европа води класацията на взаимни фондове с 23% доходност от началото на годината.

Карол Капитал си партнира с Shroders още от 2012 г., а от 2018 представлявате британската инвестиционна компания и в Румъния. Какви са плановете ви за развитето на това сътрудничество?

Плановете ни са за развитие и сериозно надграждане. Това сътрудничество въведе на българския пазар и запозна българската публика с богата палитра от фондове, позволяващи ескпозиция в практически всички глобални пазарни сегменти. Заедно със Schroders ние продължаваме да сме иновативни в сферата на инвестициите – например въпросните ESG фондове, които споменахме по-горе, но не само.

Конкретно за Румъния, вече можем да споделим за голям интерес и сериозни инвестиции от страна на румънските пенсионни фондове в конкретни фондове на Schroders. Занапред смятаме да разширим присъствието си в Румъния и да таргетираме както институционалния, така и ритейл пазара.

Как изглежда "идеалният" портфейл в края на 2019 г. - по-скоро "дефанзивен" или по-скоро "рисков"?

Изглежда по-скоро неутрален. Считаме, че геополитическите и търговските рискове пред глобалната икономика не обуславят агресивно позициониране. Същевременно не мислим, че забавяне или дори рецесия са непосредствено предстоящи. Ето защо ние бихме инвестирали, като за среднорисков инвеститор, по следния начин: (1) 50% акции, (2) 35% облигации, (3) 5% суровини, (4) 5% недвижимости, (5) 5% кеш или кешов еквивалент.

Както споменахме и по-горе, Карол специализира в селекцията на атрактивни, подценени компании и сектори и отбягването на надценени такива. Добре е също така да отбележим, че динамиката на секторите в развитите пазари се различава от тази в развиващите се пазари, по редица причини.

Така например считаме, че технологичният сектор в САЩ вече се очертава като надценен – докато сектор комунални услуги е по-обещаващ, включително и в развиващите се пазари. Също така, в момента харесваме Мексико и в известна степен Бразилия, от гледна точка на географски алокации.

Чрез услугата доверително управление, която Карол предлага, нашият инвестиционен екип може максимално гъвкаво да достъпва пълния набор от пазари и пазарни инструменти за постигане на набелязаните стратегии – и да насочва клиентските активи към сектори и държави, които считаме за перспективни.

Има ли нещо, в което не бихте инвестирали през 2020 г.?

Облигации на някои от развиващите се пазари поради причините, посочени по-горе. По същата логика - корпоративни облигации с рейтинг под инвестиционния, както и фирми, финансиращи се с необезпечени заеми.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg