Развойният център в София разработва ключови решения за SAP

5685
Развойният център в София разработва ключови решения за SAP

© SAP

Бьорн Гьорке работи в SAP от 23 години, като за този период заема различни позиции в компанията. Вече повече от година е Главен технологичен директор и отговаря за цялостната технологична визия и стратегия на софтуерния гигант. Гьорке е и Президент на облачната платформа на компанията SAP Cloud Platform, като в тази си роля той отговаря за управлението и развитието й. Вижте какво сподели той в интервю за Profit.bg:

Разкажете ни повече за стратегията на компанията и какво означава Intelligent Enterprise от технологична гледна точка.

Интелигентните предприятия използват ефективно своите данни, за да постигнат желаните резултати по-бързо и с по-малко рискове. Intelligent Enterprise е (интелигентен) набор от интегрирани SAP приложения. Целта им е да помагат на нашите клиенти да превърнат дейността си в бизнес, който се управлява умно и по възможно най-добрия начин. SAP Cloud Platform е централната нервна система на този набор от приложения и им дава една обща технологична основа. Със своите съвременни технологии и множество API-та, платформата е отворена за иновации и привлича широк кръг от софтуерни разработчици. Голяма част от SAP Cloud Platform се разработва в развойния ни център тук в София.


Развойният център има над 18-годишна история и през последните години се разраства постоянно. Защо SAP инвестира в България?

Заради ИТ професионалистите и талантите в страната, най-вече заради знанията им по технологични теми като платформена инфраструктура и разработка. В България има много силна инженерна култура и компанията ни има добре изградени с годините връзки с най-добрите технологични университети. Исторически в развойния ни център сме разработили умения, които са свързани с разработване на платформата.

Около 75% от екипите на SAP в София работят по теми, свързани с облака. Какво е значението на развойния център в стратегията на глобалната компания?

Развойният център допринася към разработването на съществена част от SAP Cloud Platform, като платформата е ключова за стратегията на SAP. Преди осем години София беше първото място, на което развихме експертиза във връзка с облачните решения. Много от иновациите в компанията в тази област идват именно от София. Имаме мотивиран екип и всички колеги работят в името на една обща цел. Колегите са силно ангажирани да допринасят за положителни промени в ИТ общността в страната. Те подкрепят активно средното и висше образование в сферата, преподават в университети, ментори са на ученици и студенти и привличат следващото поколение иноватори в сферата на ИТ.

Какви са бъдещите планове за развойния център на SAP в България?

Екипите ще продължават да се разрастват, ще добавяме и нови теми и екипи като разработката на приложения например. Днес повече от 830 колеги работят в развойния център и очакваме да станат още повече. Оценявам силно културата на свободно изразяване и начина на работа на колегите в София, които са постоянно отворени за новите неща. За мен винаги е удоволствие да идвам тук и да се срещам с тях!

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg