Развойният център в София разработва ключови решения за SAP

5327
Развойният център в София разработва ключови решения за SAP

© SAP

Бьорн Гьорке работи в SAP от 23 години, като за този период заема различни позиции в компанията. Вече повече от година е Главен технологичен директор и отговаря за цялостната технологична визия и стратегия на софтуерния гигант. Гьорке е и Президент на облачната платформа на компанията SAP Cloud Platform, като в тази си роля той отговаря за управлението и развитието й. Вижте какво сподели той в интервю за Profit.bg:

Разкажете ни повече за стратегията на компанията и какво означава Intelligent Enterprise от технологична гледна точка.

Интелигентните предприятия използват ефективно своите данни, за да постигнат желаните резултати по-бързо и с по-малко рискове. Intelligent Enterprise е (интелигентен) набор от интегрирани SAP приложения. Целта им е да помагат на нашите клиенти да превърнат дейността си в бизнес, който се управлява умно и по възможно най-добрия начин. SAP Cloud Platform е централната нервна система на този набор от приложения и им дава една обща технологична основа. Със своите съвременни технологии и множество API-та, платформата е отворена за иновации и привлича широк кръг от софтуерни разработчици. Голяма част от SAP Cloud Platform се разработва в развойния ни център тук в София.

Развойният център има над 18-годишна история и през последните години се разраства постоянно. Защо SAP инвестира в България?

Заради ИТ професионалистите и талантите в страната, най-вече заради знанията им по технологични теми като платформена инфраструктура и разработка. В България има много силна инженерна култура и компанията ни има добре изградени с годините връзки с най-добрите технологични университети. Исторически в развойния ни център сме разработили умения, които са свързани с разработване на платформата.

Около 75% от екипите на SAP в София работят по теми, свързани с облака. Какво е значението на развойния център в стратегията на глобалната компания?

Развойният център допринася към разработването на съществена част от SAP Cloud Platform, като платформата е ключова за стратегията на SAP. Преди осем години София беше първото място, на което развихме експертиза във връзка с облачните решения. Много от иновациите в компанията в тази област идват именно от София. Имаме мотивиран екип и всички колеги работят в името на една обща цел. Колегите са силно ангажирани да допринасят за положителни промени в ИТ общността в страната. Те подкрепят активно средното и висше образование в сферата, преподават в университети, ментори са на ученици и студенти и привличат следващото поколение иноватори в сферата на ИТ.

Какви са бъдещите планове за развойния център на SAP в България?

Екипите ще продължават да се разрастват, ще добавяме и нови теми и екипи като разработката на приложения например. Днес повече от 830 колеги работят в развойния център и очакваме да станат още повече. Оценявам силно културата на свободно изразяване и начина на работа на колегите в София, които са постоянно отворени за новите неща. За мен винаги е удоволствие да идвам тук и да се срещам с тях!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...