10 ключови ръководни принципа от Джон Д. Рокфелер

14831
10 ключови ръководни принципа от Джон Д. Рокфелер

Много преди Джеф Безос да стане най-богатият човек в света, петролният магнат Джон Д. Рокфелер поставяше рекорди със своето богатство.

Филантроп и безскрупулен бизнесмен, управляващ своята Standard Oil Company, Рокфелер става първият милиардер в САЩ през 1916 г. По онова време богатството на Рокфелер е съставлявало близо 2% от БВП на страната. За да може състоянието на най-богатият човек в САЩ в момента да достигне такъв дял от икономиката, Безос ще трябва да го увеличи повече от два пъти до близо 400 млрд. долара.

Смята се, че Рофелер е най-богатият американец в историята. Според автора Рон Чернов, благодарение на своя решителен лидерски стил, той също така е един от най-успешните бизнесмени, живели някога. В своята книга “Титан: Животът на Джон Д. Рокфелер-старши,” Чернов припомня различните ръководни принципи на Рокфелер, който не само му помагат да революционизира петролната индустрия, но и го правят известен и богат.


1. Бъдете честни и надеждни

Петролният титан е бил застъпник на истината. Рокфелер никога не промянал цифрите и не използвал двусмислени думи, за да изкривява истината и също така плащал заемите си без забавяне, пише Чернов.

Това вдъхва доверие у банкерите, които в много случи по време на кариерата на Рокфелер са помагали за спасяването на бизнеса му. Веднъж банкови директори се възпротивили на удължаването на кредита на Рокфелер след пожар в една от рафинериите му.

За щастие репутацията на Рокфелер била достатъчна, за да може банков директор на име Стилман Уит да нареди банката да преведе парите на Рокфелер “без да се замисля” и дори да предложи на бизнесмена допълнителни средства, ако са му необходими.

2. Отделяйте време за почивка

Рокфелер не харесвал представата за него, че е вманиачен в работата си. “Не знам нищо по-отвратително и жалко от човек, който посвещава цялото си време през деня на това да печели пари заради самите пари,” пише той в мемоарите си.

За разлика от някои от днешните милиардери, Рокфелер работел в малко по-спокойно темпо. Той спял всеки ден, след като обядва и задрямвал вечер в креслото си след вечеря. Когато бил на възраст около 35 г., той инсталирал телеграфна връзка между офиса и дома си. По този начин можел да прекарва три или четири следобеда в седмицата у дома, където се занимавал с градината си и се наслаждавал на това да стои навън.

По този начин милиардерът успявал да забавя темпото и да подобрява продуктивността си.

3. Планирайте деня си

Рокфелер планирал деня си по часовник, пише Чернов.

Всеки час от живота на бизнесмена бил “строго разделен и бюджетиран” от работата му, през религията, до семейството и дори физическите упражнения. Според Чернов тази стрикна програма вероятно помогнала на Рокфелер да се справя по-лесно с напрежението от управлението на неговата петролна империя, което лесно можело да излезе извън контрол.

Като ръководител на Standard Oil Company, Рокфелер бил подложен на “страхотно напрежение,” пише авторът и за него било успокояващо да се придържа към ежедневните си ритуали.

4 тайни на фамилията Рокфелер за отглеждането на богати децаВ много държави има една стара поговорка, според която богатство се трупа и губи за три поколения. Фамилията Рокфелер обаче е изключение.

4. Следете отблиза финансите на компанията

Ръководният стил на Рокфелер бил “с дългосрочна перспектива,” и той разчитал изключително на числата, за да се ориентира дали компанията е на правилния път, пише Чернов.

Петролният магнат водел на ръка статистика за всички финанси на компанията и записвал всеки един разход. Така той си създавал “обективен критерий,” по който сравнявал множеството си дейности и подразделения.

5. Делегирайте задачи

За да управлява ефективно такава голяма компания, Рокфелер трябвало да възлага отговорности и на други. Всъщност една от практиките на Standard Oil била да обучаваш подчинени, за да вършат твоята работа, пише Чернов.

Рокфелер веднъж казва на новопостъпил служител в компанията, “Никой не прави нещо, ако може да намери някой друг да го направи. Веднага щом можеш да намериш някой, на когото да разчиташ, обучавай го по време на работа, а след това почивай и мисли как Standard Oil да печели пари.”

За Рокфелер това означавало да се отстрани от дребните неща в ежедневието и да посвещава времето си на “по-мащабни решения.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

х
# 0
17:09 | 5 September 2018
гнусна еврейска гадина !
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg