10 начина да подобрим финансите си през 2019 г.

3176
10 начина да подобрим финансите си през 2019 г.

© Pixabay.com

Началото на новата година е време, в което трябва да вземете няколко важни финансови решения, както и да се отървете от лоши навици, с цел да подобрите финансовото си положение.

Вече публикувахме няколко съвета как да започнем да пестим, а защо не и да инвестираме. Днес ще се спрем на 10 начина, с които можем да подобрим личните си финанси през 2019 г. Вижте ги:

1. Поискайте увеличение на заплатата

Един от най-ефективните начино да подобрите финансите си и да намалите задълженията си или да увеличите спестяванията си е да започнете да печелите повече пари. Да, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но защо не опитате да предоговорите заплатата си или да си потърсите друга по-добре платена работа?


2. Пригответе се за следващата финансова криза

Намалете възможно най-много дълговете си, като първо започнете да плащате тези с най-голяма лихва (бърз кредит, кредитна карта и т.н.). За да сте по-подготвени за бъдещето, добре е да имате и фонд за спешни случаи, който може да покрие разходите ви за поне 6 месеца.

3. Бюджет

Все повече хора имат семеен бюджет. По този начин най-лесно можете да проследите приходите и разходите на домакинството ви, а също и да направите нужните корекции, ако забележите негативна тенденция.

Време е един от вас да поеме управлението на семейните средства, за да сте по-добре подготвени за бъдещето.

Предизвикателства за спестяване през 2019 г.Искате ли да спестите определена сума пари? Ето 7 различни предизвикателства


4. Автоматизирайте и четете

Това се отнася, както за спестяванията ви, така и за плащането на сметките ви. Това на първо място ще ви спести време, което можете да отделите за семейството ви. А защо не да използвате времето си, за да четете книга за лични финанси?

Както споделя Уорън Бъфет, най-добрият начин за инвестиции е в самия вас, защото това не може да ви отнеме дори и инфлацията.

5. Отказ от вредни навици или услуги

Това също може да ви спести доста пари. Сред тях са, както алкохолът, така и цигарите, а защо не и билетите или тотото, с които така и не успявате да забогатеете. Все още ли плащате картата си за фитнес, която не ползвате?

6. Предоговаряне на условията по кредита

В началото на 2019 г. ще са последните месеци, в които ще имате добра възможност за предоговаряне на условията по кредита ви. Сайтове, като kredit.bg, предлагат възможност за разглеждане на условията, които предлагат банките, за рефинансиране или дори за безплатна възможност за консултация с кредитен специалист, за да се намери най-доброто решение за вас.

По-късно през годината голяма част от банкерите у нас очакват повишение на лихвите по кредитите.

7. Пазарувайте умно

На пазара днес има достатъчно сайтове, с които можете да сравните цените на даден продукт или дори почивка. Това определено може да ви спести доста пари, но може би първото, което трябва да направите, е да си зададете въпроса дали имате нужда от това в момента.

Можете ли да живеете без тази придобивка? Специалистите също така препоръчват да пазаруваме в супермаркета със списък, за да избегнем излишни и емоционални разходи.

8. Кажете „НЕ“

Колко пъти през миналата година близки, роднини или приятели/познати ви молиха за заем? Някои от тях може би така и не ви върнаха парите, нали?

Така че може би е по-добре да откажете, отколкото да си развалите отношенията с човек, на когото държите, при положение че той/тя не може да ви върне парите в кратък срок.

С колко ще разполагате, ако пестите по 100 лв на месец до пенсия?Сметките са направени при спестяването на 100 лв. на месец и без налични други спестявания


9. Край на дискотеките и вечерите навън

При положение че искате да подобрите финансите си, ще трябва да вземете и подобни трудни, но важни решения. Кажете край на петък или събота вечер, в които харчите толкова пари, с които спокойно можете да изкарате предстоящата седмица. А защо да не използвате времето у дома, за да се научите да готвите?

10. Поемете дълбоко въздух

Искате ли да дишате спокойно и да намалите стреса си, свързан с пари? Е, в такъв случай поговорете с половинката си и вземете мерки за намаляването на разходите. А защо не и да намерите начин за допълнителна работа или курсове, с които да подобрите квалификацията си? Не забравяйте, пазарът на труда има нужда от добри специалисти.

Извод: Най-важното от горните изречения е, че трябва да имаме план. Защото всеки идиот с план може да победи гений без план! 

Българският бизнес

Всичко по темата Прогнози 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg