Да натрупаш милиарди долари, при това от собствено начинание, а не от наследство, ви поставя в една различна лига, пише Entrepreneur.

В САЩ днес има 585 милиардера, като от тях 360 сами са спечелили парите си. Това са хора, които са успели, благодарение на упорита работа, воля и точната идея в правилното време и място.

Всички бихме искали да знаем каква е тайната за техния успех. Ако имате възможност да си поговорите с милиардер, какъв въпрос за парите бихме му задали? Може би какъв важен урок е успял да научи той относно управлението на личните си финанси по пътя към богатството?

Ето и няколко съвета от шестима милиардера. Използването им умно може да ви донесе успех и финансова независимост.

1. Крис Сака – Бъдете евтино к.пеле

Сака е известен с факта, че е един от първите, подкрепили начинания, като Twitter, Uber, Instagram и Kickstarter. А това1 естествено1 му се е отплатило и днес той притежава 1.1 млрд. долара, според сп. Forbes.

Най-добрият съвет, според него, за да можем да изградим свой собствен портфейл от акции, е: „Не харчете парите си. Да си стиснат сега означава повече свобода и по-голям избор в бъдеще“, казва той в интерв за USA Today.

Милиардер дава съвет за най-бързо забогатяванеКрис Сака има някои доста проницателни бизнес ходове през живота си, известни още като Twitter, Uber, Instagram и Kickstarter


“Хората избързват и натрупват задължения заради това, че правят разходи, за да задоволяват всичките си желания. Ако обаче се научите да живеете доста опростено и да харчите доста по-малко от това, с което разполагате, това ви кара да се чувствате невероятно богати, освобождава ви и ви дава възможност да започнете нещо ново, да напуснете работа, която не ви харесва или да започнете нов проект. Просто не харчете парите си и така по-лесно ще забогатеете.”

2. Рийд Хофман – Имайте спасителна лодка

Често го наричат Оракулът на Силициевата долина заради впечатляващата му история при създаването на редица компании, но също и заради успехите му като инвеститор. Той е съосновател на LinkedIn, както и главен оперативен директор на PayPal.

Днес той се е съсредоточен върху образованието на предприемачи и планирането на кариерите им, както и върху рисковете, които всеки един от тях поема. Хофман нарича това планиране ABZ.

Вашият план А е настоящата ви работа или проект, върху който работите. Но вие също така трябва да имате и план B, върху който да работите странично или друга работа, на която да кандидатствате, при положение че план А се провали.

Но вие също така трябва да имате и план Z. Той е вашата сигурност, при положение че всичко, което планирате в А и B, се провали тотално. Това е вашата спасителна лодка, която ще ви гарантира, че няма да фалирате или да останете безработни.

Милионер: За да успеете, трябва да работите и през уикендите


Самият Хофман процедира по подобен начин, когато започва работата си по SocialNet. Той моли баща си да живее временно с него, за да може в случай на провал да си намери нова работа, но същевременно да няма дългове.

3. Уорън Бъфет – живейте просто и инвестирайте в себе си

Оракулът от Омаха, както често наричат Уорън Бъфет, е известен с факта, че избягва луксозния начин на живот, въпреки състоянието му от над 80 млрд. долара. Главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway живее скромно, но за сметка на това дарява голяма част от парите си.

Бъфет все още живее в къщата, която купува за 31 500 долара през 1957 г. Той рядко сменя и колите си и често закусва в McDonald’s за суми до около 3 долара. Но има неща, в които си струва да инвестирате доста повече пари, казва Бъфет. Начело в този негов списък е инвестицията в самите нас, допълва той в интервю за сп. Forbes.

Как да живееш като милиардера инвеститор Уорън БъфетЕто и поглед към всичко, което е известно за живота на Бъфет – от колата и къщата му до хранителните му навици и любимата му напитка


Независимо какви са слабостите ви, намерете начин да ги преодолеете. В младините си Бъфет изпитвал ужас от говоренето пред хора. Ето защо се записва на курс при Дейл Карнеги и именно това му дава увереност на по-късен етап да предложи брак и на бъдещата си съпруга Сюзън.

Никой не може да ви отнеме това, което инвестирате в себе си, а всеки има неизползван потенциал, върху който може да работи. Ако го увеличите с 10, 20 или 30%, то това ще ви се отплати. Дори инфлацията не може да ви отнеме тази инвестиция. Тя е ваша до края на живота ви.

4. Джон Пол ДеДжория – имайте фонд за спешни случаи

Животът невинаги е бил лесен за Джон Пол ДеДжория, но именно опита му дава няколко безценни урока.

Роден в семейство на бедни имигранти, той започва да работи на 9-годишна възраст, продавайки картички и разнасяйки вестници. По-късно, при това на няколко пъти - остава без дом, а често дори му се е налагало да живее в колата, за да пести от наем.

Основава Patrón Spirits Co. заедно с приятеля си Пол Митчел, но бизнесът им често изпитва недостиг на пари. И все пак упоритостта им се отплаща, като след първите две трудни години продажбите им скачат многократно.

10 милиардери, които израстват в бедностТе са доказателство, че човек не трябва да е роден със сребърна лъжица в устата, за да постигне големи неща в живота


ДеДжория съветва младите предприемачи да имат спестени пари за поне шест месеца напред, преди да стартират свое собствено начинание.

5. Сара Блейкли – Не напускайте основната си работа

Основателката на Spanx е най-младата жена, която сама е натрупала парите си, включена в класацията на сп. Forbes. Тя основава своята империя за оформящо бельо на 27-годишна възраст със само 5000 долара от личните си спестявания.

Един прост факт обаче ѝ позволява да се справи, както с бавния старт на начинанието, така и от взимането на заеми през годините - тя не напуска своята основна работа, преди Spanx да запчоне да печели добре.

Милиардери, които започнаха с работа от вкъщиТехнологиите вече позволяват по-големи възможности за гъвкаво работно време и за дистанционна работа


Днес Сара все още притежава 100% от компанията си, или иначе казано - не е допускала външни инвеститори и все така няма дългове.

6. Дъстин Московиц – Предприемачеството е рисково начинание

Московиц се превръща в един от най-младите милиардери в света, след като той и съквартирантът му Марк Закърбърг основават Facebook от общежитието си. Той споделя, че предприемачеството е рисковано начинание, като шансовете ни да станем милиардери или дори милионери са много малки.

Само малка част от компаниите достигат до тази подобен размер в своето развитие, казва той в презентация пред студенти от Станфорд.

Основател на Facebook научил език за програмиране за няколко дниДъстин Московиц искал да помогне на Закърбърг в първите дни на Facebook, но първоначално научил грешния език за програмиране


Според него, по-добри шансове за успех имаме, ако се присъединим към вече доказала се на пазара компания и помогнем за нейното разрастване. По този начин ще имате по-добър шанс за висока заплата, а оттам и финансова стабилност.

„Никога не съм гледал на парите, като на моите пари. Това са парите. Те са ресурс, които трябва да вложим в системата“.