Милиардерът Марк Кюбан споделя своя съвет за всички, които искат да забогатеят: Не използвайте кредитни карти.

„Ако използвате кредитни карти, значи вие не искате да сте богати. Зарежете ги. Първата стъпка към това да сте богати изисква дисциплина от ваша страна", посочва той в своя блог още преди 10 г.

Това е и съветът, който той искал да чуе, докато бил на 20 г., казва Кюбан в интервю за Business Insider. “Кредитните карти са най-лошата инвестиция, която можете да направите. Парите, които можех да спестя от липсата ми на задължения, са по-добра доходност, от която и да е инвестиция на капиталовите пазари“, допълва той.

Знаете ли коя е най-голямата покупка, правена някога онлайн?Милиардерът Марк Кюбан влиза в Книгата на рекордите на Гинес през 1999 г. и все още държи рекорда

„Мислех си, че съм гений на борсата, но всъщност не бе така. Трябваше да плащам задълженията си по картите на всеки 30 дни“, казва още Кюбан.

Компаниите, издатели на кредитни карти, правят всичко толкова лесно, само за да харчим пари, с които не разполагаме. Повечето карти в САЩ изискват плащането на 1 или 3% от сумата всеки месец, което е доста примамливо за хора, които не разполагат с голям бюджет.

Това обаче е доста скъпо удоволствие заради лихвите, които се плащат. Ето защо днес щатските домакинства разполагат с дълг за над 1 трилион долара по кредитните си карти.

Марк Кюбан започва с 60 долара, днес е милиардерНямах какво да губя, споделя той


Повечето американци, или точно 71%, днес имат поне по една кредитна карта, сочат данни на CreditCards.com. В края на 2017 г. в САЩ има издадени 364 млн. кредитни карти, което е с 4.1% повече от година по-рано.

“Използването на кредитни карти е страхотен начин, с който можем да изградим кредитна история“, споделя експертът по лични финанси Дейвид Бах.

„Това обаче не означава да ползваме картата си за всичко или да имаме няколко кредитни карти. Просто имайте едно наум, че трябва да заплащате задълженията си по картата и при това в пълен размер", казва още милионерът.

При положение че вече имате дълг, при това сериозен, по кредитната си карта и не можете да се справяте с погасяването му, може би най-доброто решение е идеята на Кюбан.

А вие имате ли кредитна карта? За какво най-често я използвате?