10 навика, които издават, че сте израснали в бедно семейство

19870
10 навика, които издават, че сте израснали в бедно семейство

© Pixabay

За съжаление, не всички хора могат да нарекат детството си безоблачно.

Някои от тях имат проблеми със семействата си, други - със своите връстници или с пари.

И дори ако финансовите затруднения на родителите им са краткотрайни, споменът за тези времена остава завинаги.


От Bright Side посочват кои навици, осъзнати или не, разкриват, че човек е израснал в бедно семейство.

Тревоги за храната

Постоянните притеснения за храната са един от отличителните маркери, които показват, че едно семейство е имало проблеми с парите. В резултат на това хората, израснали в подобна среда, се борят с наднормено тегло, изхвърлят храна или се хранят нездравословно.

Без екстра покупки

Хората, израснали в бедни семейства, често са подложени на много стрес, когато правят покупки, които не са пряко свързани с оцеляването им. Често това са хора, които прилагат правилото за забавено пазаруване, според което трябва да изчакате няколко дни, преди да купите нещо, за да прецените дали все още го искате.

Работа за стотинки

Ирационалният страх от загубата на работа е типичен за хора, които още от детството си знаят, че не можеш да оцелееш без стабилен доход, колкото и малък да е той.

Вяра в чудеса

Хората, които никога не са имали проблем с парите, се отнасят към хазарта и лотариите като към забавление. Разбира се, те също са доволни от печалбите и разочаровани от неуспехите. Но само онези, които наистина са имали нужда от пари, разбират разликата между страст и надежда за чудо.

Направи си сам

Можете да идентифицирате човек, който е израснал в бедност, по това колко различни неща може да прави сам. Смяна на брави, поправяне на течащи кранове, извършване на ремонти, подстригване пред огледалото. И дори да не страда от липса на пари в настоящия живот, тези навици не изчезват.

Как да стана богат - 3 необходими стъпкиВ действителност, за да водите добър живот, не е необходимо да имате много пари

Нищо на боклука

Хората, които знаят стойността на парите, рядко изхвърлят нещо и се опитват да удължат живота на предметите по всякакъв възможен начин. Ако дрехите им вече не са подходящи за носене навън, те могат да бъдат превърнати в домашни дрехи. След това се режат и правят на парцали за почистване. А парцалите могат се превърнат в ленти за изработване на други предмети.

Губене на време вместо на пари

Една от най-отличителните черти на бедността е да смятаме, че парите са по-ценни от времето. В резултат на това хората замръзват на автобусна спирка, вместо да извикат такси, прекарват часове в търсене на евтини продукти, промоции и отстъпки, както и цели уикенди в кухнята, опитвайки се да спестят пари.

Плащане на вноски

Страхът от бъдещето води до това хората, които имат възможност да платят цялата сума наведнъж, да избират разсрочено плащане или заем. Дори в крайна сметка да похарчат повече, сумата, разделена на няколко части, им изглежда по-малко плашеща от пълната цена на продукта или услугата.

Самолечение

Хората, които живеят в бедност, смятат, че здравето им е по-малко ценен ресурс от парите. Те често имат проблеми със зъбите, защото психологически не са в състояние да похарчат „толкова много пари“ за зъболекар.

Без скъпи подаръци

Очаквате неприятна изненада във всяка ситуация, винаги оставате нащрек и не се доверявате на никого - това са навици, формирани от лошо минало. Това включва и абсолютната невъзможност за приемане на подаръци, особено скъпи.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg