10 задължителни неща, на които да научите детето си, преди да навърши 13 г.

5299
10 задължителни неща, на които да научите детето си, преди да навърши 13 г.

© Pixabay

Децата, които са научени на важни социални умения, е по-вероятно да се радват на по-здравословен и успешен живот като възрастни, сочат данните от проучване. 

То доказва, че е от решаващо значение да научим децата си на така необходимите умения от най-ранна възраст, за да могат да живеят по-добре като възрастни и да бъдат по-добри хора като цяло.

Bright Side изброява 10 важни умения, които биха им помогнали да постигнат това:  


Отстояване на себе си

Един от начините да научим децата си да отстояват себе си е да им осигурим „приятел за безопасност“. Той ще пази гърба им, както и те на него. Друг начин е да научим детето да не разпространява слухове и да общува и с отхвърлените от мнозинството. Ако се сприятели с тях и им помогне, то също ще получи подкрепа, когато се нуждае от нея.

Разрешаване на разногласия по приятелски начин

Конфликтите между децата се случват непрекъснато, дори и между най-добрите приятели, така че трябва да ги подготвим за това и да се уверим, че знаят как да се справят. Научете детето си да определя източника на конфликта и след това да размишлява върху възможните "мирни" решения.

Ние, като родители, сме това, на което нашите деца ще основават поведението си, така че трябва да демонстрираме добра комуникация и съпричастност.

Шест мъдри съвета от майката на Ричард Брансън Наскоро тя навърши 95 години

Отговорност и грижи

Отговорността е широк термин, като може да означава всичко - от прибиране на играчки и помощ при домакинските задължения до грижи за домашния любимец. Трябва да научите децата, че някои от техните задачи просто трябва да бъдат изпълнени, така че с течение на времето те да ги вършат, защото знаят, че така трябва, а не защото сте им казали.

Това е отговорност и е ключът към успеха на децата в училище и в живота като цяло.

Работа с другите

Да научите детето си как да се разбира и да си играе добре с другите ще му помогне да се превърне в екипен играч в живота си на възрастен. Да бъде част от екип ще помогне на детето да придобие много социални умения, като уважение, компромис, толерантност, търпение, комуникация и съпричастност. То също така ще развие увереност и доверие в другите, като тези умения гарантират по-добро бъдеще.

Извинение и прошка

Да научим децата си да казват „Съжалявам“ не е достатъчно. Трябва да се уверим, че те разбират за какво се извиняват, а не просто да го казват по подразбиране. Те трябва да носят отговорност за своите действия.

От друга страна, прошката е проблем за много възрастни, които все още имат нерешени проблеми с хората в живота си. Ето защо е добре да напомняме на децата си, че прошката е важна и че трябва да я искаме и даваме по-често.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg