4 начина да натрупате спестявания

4827
4 начина да натрупате спестявания

© pixabay.com

За да си осигурите комфортни старини, трябва да спестявате пари в течение на няколко десетилетия, смята Утпал Долакия, психолог и просефор в университета Райс.

Макар нивото на безработица да пада, а заплатите да растат, статистиката, която показва спестяванията на американците, не се подобрява. Изследване, проведено през 2018 г., сочи: 19% от американците признават, че не спестяват пари. 21% спестяват, но по-малко от 5% от своя доход.

Тези цифри са тревожни. Ако искате да имаме конфортни старини, финансовите консултанти съветват да заделяте не по-малко от 15% от дохода си в течение на няколко
десетилетия.

Четири стъпки, с които ще започнете да спестявате.

1/ Започнете с конкретна цел, за да създадете фонд за спешни случаи
Популярни експерти по лични финанси единодушно съветват да започнем с едно и също – определяте конкретна сума, която ще ви е необходима в случай на спешност. Съберете я. Например Дейв Рамзи съветва да се опитате да съберете в самото начало 1000 долара. Сюз Орман препоръчва по-висока сума – такава, която ще ви стигне за 8 месеца живот, без да работите.

2/ Спестявайте малка сума ежедневно, дори и да е 1 долар.
За да изградите навик, необходимо е да практикувате спестяването редовно. Заделяйте всеки ден. Дори и незначителна сума. Това е важно за сформирането на навик. Социални психолози обясняват, че навиците се крепят на асоциативните и поощрителните механизми на обучение, които фиксират бавен и постепенен характер на формирането на навика.

3/ Направете своите спестявания видими
Ако първите два съвета касаеха процеса на формиране на навик, то следващите два спомагат за поддържането му.

Изследвания показват, че ключът към създаването на навик е действието и наградата да бъдат видими и осезаеми. Когато един млад човек се учи да шофира, той усеща автономността, гъвкавостта и подобряването на своя начин на живот. Това го поощрява да продължи напред.

Пет начина да спрете да харчите толкова за хранаСпестете си хапването навън

 

Може да събирате парите в стъклен буркан или пък да ги виждате в онлайн сметка. Тази видимост укрепва упоритостта ви.

4/ Какъвто и да е доходът ви, винаги харчете по-малко, отколкото печелите
Звучи просто, но това е най-сложната стъпка. Основната причина, поради която на хората им е трудно да пестят, е, че не могат да контролират харчовете си.

Развийте своето икономично мислене и съвсем скоро ще започнете по навик да трупате спестявания.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас