7 неща, които родители на изключително издръжливите и успели деца правят

2752
7 неща, които родители на изключително издръжливите и успели деца правят

© Pixabay.com

Хората не са равни във всяко едно отношение.

Има някои хора, които са постигнали несравними умения в своята сфера и това са хората, които психологът Кумар Мета и основател на мозъчния тръст Bridges Insight нарича изключителни.

Иначе казано, те представляват 1% от единия процент от най-успелите хора в света.

Някои от тези примери са новатори, като Илон Мъск и Джеф Безос, спортисти, като Майкъл Джордан и Серина Уилямс, и музиканти, като Моцарт и Бетовен. Те може също така да хора, за които никога не сте чували, които са изобретили животоспасяващи лекарства или са печелили Нобелова награда за своите открития.

Мета се занимава от повече от пет години с изучаването на това как могат да бъда отглеждани деца, така че да станат такива изключителни възрастни и открива, че повечето от тях в ранна възраст развиват умения за максимизиране на физическия, психическия и социалния потенциал, с който разполагат.

В повечето случаи техните родители имат огромно влияние за създаването на среда, която им позволява да процъфтяват, казва той пред CNBC.


Въз основа на най-различни проучвания, Мета обобщава седем неща, които родителите на изключително издръжливите и успели деца винаги правят:

1. Те карат децата си да използват своите силни страни

В ранна детска възраст норвежкото чудо в шахмата Магнус Карлсен демонстрира уникална способност търпеливо да реди пъзели и да строи сложни конструкции от Lego. Бащата на Карлсен решил, че тези умения ще му послужат добре в шахмата и впоследствие го запознал с играта.

Карлсен се оказва толкова обещаващ, че родителите му започват да го водят по турнири. Те забелязват ясен набор от определени умения у сина си и го насърчават да си избере дейност, която отговаря на неговите силни страни.

Всяко дете се ражда с по-добри умения в някои сфери, в сравнение с други. Детето ви може да има способности, като това да мисли абстрактно и в много измерения. Или пък да има дарба за математика и да решава задачи логично или да подхожда към различни въпроси научно.

Винаги следете кои са естествените способности на вашето дете и му помагайте да гради върху вродените си таланти.

2. Те показват връзка между усърдната работа и изключителните резултати

Родителите на изключителните деца дават пример, като отделят години от живота си, за да бъдат все по-добри в това, което правят и се уверяват, че децата им обръщат внимание.

В блогпост от 2020 г., в който описва трудовата етика на баща си, съоснователят на Microsoft Бил Гейтс пише: “Той беше един от най-здраво работещите и най-уважавани адвокати в Сиатъл, както и основен граждански лидер в нашия регион.”

Показвайте на децата си, че усърдната работа се отплаща, че нищо не се дава даром и че преките пътища няма да им помогнат да постигнат целите си.

3. Създават култура на стремеж към успех и върхови постижения

През 2017 г. екип от британски учени анализира разликите между “елитни” и “ултраелитни” спортисти. (Разбира се, всички играчи от НБА са елитни, но там са и Майкъл Джордан, Коби Брайънт и Леброн Джеймс, чиито постижения изпъкват значително.)

Тези учени откриват, че повечето от ултраелитните спортисти са израснали в среда, в която е наложена култура на стремеж към успехи. Те израстват в семейства, където преследването на върхови резултати и разширяването на границите на възможностите винаги е било очаквано, а не просто желано.

Безпрецедентните успехи на Серина и Винъс Уилямс на тенискорта, например, са повлияни от средата, която е създадена за тях, за да преуспяват. Техният поход към върха в тениса започва с баща им Ричард, който изготвя подробен план в 78 страници за това как дъщерите му да стигнат до там.

Той задава очакванията си от много рано. Дъщерите му дори не били навършили още 5 години, когато той записа целия процес. В крайна сметка обаче, това създава две от най-големите шампионки в историята на тенис.

Как да не отглеждаме деца, които смятат, че всичко им се полага по право?Повечето родители не отглеждат децата си с идеята те да живеят така, сякаш всичко им се полага, но експерти твърдят, че има някои често срещани грешки, които майките и бащите правят несъзнателно

4. Те насърчават самоувереността

Ако помагате на децата си да трупат увереност, това ще окаже огромна разлика на по-късен етап от живота им. Това ги насърчава да имат големи мечти и им пречи да се отказват след неуспехи.

Още като деца най-изключителните хора винаги са вярвали, че изключителните постижения са по техните сили и не са резервирани единствено за хората, които са гледали по телевизията или за които са чели в новините.

Когато родителите насърчава самоувереността (вместо да критикуват децата си и да ги омаловажават всеки път, когато не успеят в нещо), е по-вероятно децата им да се представят на възможно най-високо ниво и да възприемат манталитета, че в крайна сметка ще стигнат до върха.

Този вид самоувереност или неотслабваща вяра, че могат да бъдат най-добрите, е от ключово значение за постигането на величие.

5. Те са търпеливи, когато децата им задават въпроси

Родителите на най-успелите хора винаги поставят като приоритет научаването на нови неща. И тъй като те учат децата си да бъдат любопитни, едно от нещата, които възприемат много сериозно, е отговарянето на въпроси.

Мета казва, че е интервюирал няколко носители на Нобелова награда и почти всичките те си спомнят, че дори на много по-късен етап от живота техните родители винаги търпеливо са опитвали да отговарят на въпросите им. А когато нямали отговор, те винаги учели децата си как да търсят отговори и често дори го търсели заедно.

6. Те насърчават „ранната специализация“

Родителите винаги са изправени пред въпроса дали би трябвали да предприемат подхода на “специалиста” и да насърчават децата си да специализират в дейност, в която показват голям потенциал, или да предприемат “генералния” подход и да ги запознаят с много различни неща (футбол, пиано, клуб по математика), за да им помогнат да се оформят всестранно.

Повечето родители избират втория подход, но родителите на изключителните деца избират втория.

Ранната специализация не означава, че детето ви се отказва от правенето на други неща или дори от развиването на други умения. Това означава, че са избрали дейността, в която са решили да вложат усилията, необходими за да станат възможно най-добри в нея.

7. Те насърчават конкуренцията и усъвършенстването

Много от изключителните хора, които Мета е изучавал и с които е разговарял, са израснали в постоянно конкурентна среда.

Това, че се състезават от ранна възраст в малки дейности, като настолни игри или това кой може да си изчисти стаята най-бързо, ги излага на стреса и напрежението, които са необходими, за да побеждават на по-късен етап в живота.

Техните родители обаче ги учат още, че не трябва да се съсредоточават само върху конкуренцията и резултатите и че да си изключителен не означава да гледаш само резултата. Ако се концентрирате само върху резултатите, а не върху усъвършенстването, тогава е по-малко вероятно да развиете големи умения в своята сфера.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg