До върха се стига и без диплома за висше образование

19457
До върха се стига и без диплома за висше образование

Чудили ли сте се някога кои университети са завършили ръководителите на някои от най-успешните компании в света? Не казвайте на децата си, но някои ръководители така и не са успели да завършат висшето си образование, други пък въобще не са и кандидатствали в университет.

От компютри до круизи, тези 10 главни изпълнителни директори, подбрани от CNBC, стигат до върха без университетска диплома и оборват идеята, че за да успееш, трябва да имаш диплома.

Алфред Таубман


Позиция: Основател на Taubman Centers
Пазарна капитализация: 3.3 млрд. долара

Съоснователят и бивш главен изпълнителен директор на Taubman Centers започва кариерата си в търговията на дребно на 11-годишна възраст в универсалния магазин Sims, където работи, докато завършва училище. След като се дипломира, той постъпва в Мичиганския университет, където учи по-малко от година, преди да бъде мобилизиран в армията по време на Втората световна война.

След като отбива военната си служба, Таубман се завръща в университета, за да учи изкуство и архитектура. Скоро след това предлага на приятелката си да се оженят и се прехвърля във вечерно училище.

Вместо да завърши колеж и да вземе диплома, Таубман вижда възможност в бизнес с недвижими имоти. Той осъзнава възхода на средната класа след войната и решава да се възползва, като създава компанията за недвижими имоти Taubman Centers.

В продължение на 50 години той разширява дейността й, а през 1992 г. компанията става публична.

Днес главен изпълнителен директор на компанията е Робърт Таубман, най-големият син на Афред, който, за разлика от баща си, е завършил университет.

Ричард Шулц

Позиция: Основател/бивш главен изпълнителен директор на Best Buy
Пазарна капитализация: 10.1 млрд. долара

Ричард Шултз, бивш главен изпълнителен директор и основател на Best Buy , започва да разнася вестници на 11-годишна възраст и работи през цялото време, докато е ученик. Планирал да постъпи в Университета Сейнт Томас, но военната служба попарва мечтата му.

След като се уволнява, Шулц работи за баща си, продавайки електроника. Няколко години по-късно той създава собствена компания на име The Sound of Music, която продава аудио техника и музикални инструменти.

През 80-те Шулц осъзнава, че малкия му бизнес няма да просъществува на фона на все по-развиващата се индустрия и променя името на компанията си на Best Buy, като в същото време разширява продуктовата си гама.

Въпреки че Шулц напуска поста на главен изпълнителен директор, той все още е председател на борда на директорите на Best Buy.

Ралф Лорън

Позиция: Главен изпълнителен директор на Polo Ralph Lauren
Пазарна капитализация: 11.9 млрд. долара

Ралф Лорън основава компанията си през 1967 г. като модна линия вратовръзки, след което я превръща в световна модна империя.

На сайта си Лорън пише: “Никога не съм посещава училище за мода — бях младо момче, което имаше стил. Никога не съм си представял, че Polo ще се превърне в това, което е. Просто следвах инстинкта си.”

Само с диплома за средно образование в ръка Лорън следва инстинкта си. Решението му да зареже колежа и да се концентрира върху компанията си води до серия пробиви в света на модата.

Днес Polo Ralph Lauren е една от най-успешните модни компании в света.

Ричард Брансън

Позиция: Главен изпълнителен директор на Virgin Group
Пазарна стойност на компанията: 18 млрд. долара
Пазарна капитализация на Virgin Media: 8.1 млрд. долара


Този шеф не само, че не е завършил колеж, но не е успял да завърши и средното си образование. Ричард Брансън, главен изпълнителен директор на Virgin Group, напуска училище на 16 г., за да започне да издава свое списание на име Student Magazine.

Четири години по-късно Брансън основава Virgin Group като компания, която търгува по пощата. Отваря първия си музикален магазин в Лонд и две години по-късно създава първото звукоснаписно студио на Virgin.

През 1977 г. подписва с първото си голямо име Sex Pistols, като след това продължава да работи с популярни групи като Rolling Stones и Culture Club.

През 1984 г. Брансън сформира Virgin Atlantic.

Мики Арисън

Позиция: Главен изпълнителен директор на Carnival
Пазарна капитализация: 19.6 млрд. долара

Вместо да прекара четири години в колежа, този шеф се концентрира върху изкачването си в йерархията на Carnival.

Арисън започва работа в отдела по продажби на Carnival и е повишен до мениджър на отдел резервации през 1974 г. По-късно е повишен до вицепрезидент, отговарящ за пътникопотока, а само три години по-късно става президент на компанията.

Арисън помага за придобиването на Holland America Line, Windstar Cruises и Westours, което позволява на Carnival да стане един от лидерите в круизната индустрия.

През 1987 г. е избран за председател на борда на директорите, а през 2003 г. вече заема най-високата позиция в компанията – главен изпълнителен директор.

Той доказва, че е възможно човек да започне от най-ниското ниво и да стигне до най-високата позиция без висше образование.

Майкъл Дел

Позиция: Основател/главен изпълнителен директор на Dell
Пазарна капитализация: 20.4 млрд. долара

Повечето 19-годишни биха похарчили 1 000 долара за почивка или за нещо друго, но Майкъл Дел харчи неговите 1 000 долара, за да основе Dell Inc.

През 1992 г. той става най-младият главен изпълнителен директор, който попада в класацията Fortune 500 на сп. Fortune. Само за 8 години броят на служителите на компанията нараства до 100 000.

Dell не е единствената компания, която Майкъл Дел създава. Той основава MSD Capital през 1998 г., а година по-късно и фондацията си Michael and Susan Dell Foundation.

Марк Закърбърг

Позиция: Основател/главен изпълнителен директор на Facebook
Пазарна стойност: 41.6 млрд. долара

Закърбърг показва интерес към компютрите още от малък. В училище създава програма за MP3 файлове и скоро получава оферти от AOL и Microsoft , които пренебрегва.

След като завършва училище, Закърбърг е приет в Харвардския университет Той обаче го напуска, преди да се дипломира, за да се концентрира върху социалната си мрежа.

Пол Алън

Позиция: Съосновател на Microsoft
Пазарна капитализация: 256 млрд. долара

Пол Алън, който основава Microsoft заедно с Бил Гейтс, е поредният шеф на голяма компания, който няма висше образование.

Днес Алън има мултимилиарден инвестиционен портфейл, в който влизат множество технологични и медийни компании.

Алън е собственик на футболния отбор Сиатъл Сийхоукс и на баскетболния Портланд Трейл Блейзърс.

Досега той е дарил за благотворителност над 1 млрд. долара.

Бил Гейтс

Позиция: съосновател/председател на Microsoft
Пазарна капитализация: 256 млрд. долара

Марк Закърбърг и Дъстин Московиц не са единствените с успешна компания, които са напуснали Харвардския университет, преди да го завършат.

Бил Гейтс, основател на Microsoft, се записва в Харвард през 1973 г. В първата си година Гейтс създава езика за програмиране BASIC.

Той напуска университета през втората си година, за да се концентрира върху компания на име Microsoft, заедно с приятеля си от детинство Пол Алън.

Стив Джобс

Позиция: Основател/главен изпълнителен директор на Apple
Пазарна: 627 млрд. долара

Когато е на 12 г., Стив Джобс намира в указатела номера на Бил Хюлет, съосновател на Hewlett Packard, и му се обажда по телефона. Когато Хюлет вдига, Джобс казва: “Здравей, аз съм Стив Джобс. На 12 г. съм и искам да направя честотен брояч. Чудех се дали имате някакви свободни части, които бих могъл да използвам?”

Хюлет дава части на Джобс и същото лято го наема да работи на поточната линия на компанията. През това време Джобс се сприятелява със Стивън Уозняк, който скоро ще напусне Калифорнийския университет в Бъркли.

След училище Джобс се записва в колежа Рийд, но по-късно го напуска, преди да е завършил. Той отново се свързва с Уозняк и двамата напускат работа, за да започнат работа по създаването на компютър в гаража на Джобс.

В своята биография Джобс казва, че на 23 г. е имал над 1 млн. долара, на 24 е имал 10 млн. долара, на 25 - 100 млн. долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Надка Костова
# 0
14:06 | 14 June 2013
опс;-)
рекап
# 1
10:10 | 8 October 2012
Ми то затова света върви наобратно, има бедност, необразованост и безработица - защото парите са в необразовани профани.
Sonysava
# 2
10:09 | 6 September 2012
Информацията ме навежда на мисълта да си спомня за много хора с висше и дори с няколко висши степени образование, които са останали ограничени, обслужвайки дипломите си цял живот! Образованието ограничава потенциала на личността толкова повече, колкото е повече!
Tai
# 3
16:09 | 3 September 2012
Доколкото ми е известно, личното състояние на Бил Гейтс се изчислява на 61 млрд., а не пазарната капитализация на компанията му, която е може би дори повече от посочената цифра.
Tai
# 4
10:09 | 3 September 2012
Доколкото ми е известно, личното състояние на Бил Гейтс се изчислява на 61 млрд., а не пазарната капитализация на компанията му, която е може би дори повече от посочената цифра.
kiki
# 5
00:09 | 1 September 2012
i az taka znam Stefcho, ama v bg nulite za nishto gi niamat . Takiva 'chudesa' se v komputarnite sferi stavat .. tova ne varvi navsiakade, predi 10 godini moje i da stane bez obrazovanie ama sega po slojno
blabla
# 6
01:08 | 31 August 2012
Na 25 godini Stev Jobs ima 256 miliona dolara, ne 100.
SHLYOKAVICA + MAYMUNICA
# 7
19:08 | 30 August 2012
ПРОФИТ , направете така , че да се пиша само на БЪЛГАРИЦА ! Шльокаджиите да пишат на шльокавица , маймуните - на маймуница !
ATANAS HRISTOV
# 8
18:08 | 30 August 2012
do vurhovete se stiga sus ideq intelekt i samoobrazovanie!to ne se preporu4va na IDIOTI!da se samoobrazova6 e vurha na poznanieto!AJNSHTAJN ne e genij za6toto ima obrazovanie a vupreki tova!!!!!!4etete pove4e i razbirajte pove4e !!!!!spezialista e tozi kojto kato si zagubi diplomata moje da dokaje 4e q pritejava ne obratnoto!!
do stefcho
# 9
17:08 | 30 August 2012
stefcho,stefcho,stefcho...............
Ицо и Стефан
# 10
16:08 | 30 August 2012
Колеги , не иде реч на сухите числа а за нещо много по-различно ,много по-стойностно ....и печеливше! Иде реч за Изкуството да правите пари , без да са ви "учили" във ВУЗ !! .Защото в училище преподават как НЕ се правят пари - въпросните "герои" точно това са спечелили , НЕзавършвайки колеж . Както казваше покойният Иван Славков "книгите,респ. учебниците се пишат да са се продават" !!! Инициативност , креативност и новаторски дух не се преподава никъде - за това тези хора пътуват към върха - защото са с чисто съзнанание , необременени от "светила и авторитети"
ицо
# 11
16:08 | 30 August 2012
Стефане, Това е така наречения Market Capitalization (Market Cap) на компаниите в момента на проучването. Не е дяла на милиардерите в тях.
stefan
# 12
16:08 | 30 August 2012
ne znam oba4e tuka qko ste se oburkali! tezi cifri sa brutnite stoinosti na kompaniite, v koito sa vklyu4eni dqlovete na mnogo hora, bill gates e ocenen na 61mlrd... kvi sa teq 256 :X
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg