Два психологически капана, които ни пречат да бъдем по-издръжливи и уверени

4438
Два психологически капана, които ни пречат да бъдем по-издръжливи и уверени

© Unsplash.com

Лесно е човек да се отклони от своите цели.

Когато стане трудно, сложно или объркващо, поддаването на неща, които отвличат вниманието, ни защитава от изпитването на дискомфорт.

Разсейванията са в няколко форми. Това могат да бъдат вашите роднини и приятели, които ви казват да не правите нещо рисковано, въпреки че това винаги е била целта на живота ви.

Или работа, която отнема толкова време, че ви пречи да завършите проект, по който работите с желание.

Няй-честата форма на разсейване обаче не са хора или неща, а всъщност самите вие, пишат в CNBC авторите Хауи Джейкъбсън и Питър Бергман.

Ето двата най-големи психологически капана, които пречат на хората да изградят издръжливост и увереност:


1. Самокритиката

Като обвинявате себе си, може да чувствате, че поемате отговорност, но всъщност това е фин начин за избягването на цел, която изглежда предизвикателна.

Когато фокусираме вниманието и енергията си върху нещо, което не харесваме у себе си, вместо върху това какво можем да направим по по-различен начин, тази самокритика подсилва това, в което вярваме, тъй като разумът започва да се натоварва извънредно в търсене на доказателство, което да отхвърли нашите възражения.

Решението:

Проведете диалог със себе си. Да кажем, че искате да бъдете по-окуражаващ лидер на екип, но вярвате, че не можете, защото по природа сте раздразнителни. Избягвайте да мислите как сте най-раздразнителният човек, когото познавате (например “Лесно се ядосвам и не могат да понасям, хората през повечето време.”).

Вместо това се фокусирайте върху действието на промяна. Какво бихте правили, ако нямахте тази черта на характера? Ако можехте да размахате вълшебна пръчица и вече да не сте раздразнителни, мързеливи или немотивирани, как би изглеждало това? Може да стигнете до по-окуражаващо заключение: “Когато член на екипа дойде при мен с идея, която не е формулирал напълно, бих могъл да я обмисля заедно с него, вместо веднага да я отхвърля.”

Етикетът  “раздразнителен” не е път към решение, а разсейване. След като бъде неутрализиран, може да се ориентирате към нов проблем за решаване – създаването на навик за обмисляне на идеи, който да замени навика да критикувате.

Родителите на емоционално интелигентни деца ги учат на това важно умениеЕдна от най-големите нужди на нашите деца е да чувстват, че ги чуват. Родители могат да помогнат за задоволяването на тази нужда, като слушат внимателно и изразяват съпричастност

2. Страхувате се, че бъдещето ще отразява миналото

Това е един коварен психологически капан, който действа, когато хората се примирят с повтарянето на миналото, когато приемат, че тяхното представяне в миналото неизменно определя бъдещите им резултати (например “Ако винаги съм си изпускал нервите в определена ситуация, тогава винаги ще го правя.”).

Тези самоопределения възникват, когато хората са прекалено стриктни към себе си и сравняват действията си с някакъв “перфектен” начин на поведение.

Решението:

Представете си, че искате увеличение на заплатата или ставате 30 минути по-рано, за да спортувате, или изявявате желание да оглавите екипен проект. Вместо да се фокусирате върху това как сте опитвали тези неща в миналото, но не са ви се получавали, убедете себе си, че нещата могат да се променят.

Помислете за различните резултати, които могат да се получат. От ключово значение е да се фокусирате върху резултати, които са положителни, ясни и смислени. Така намираме енергия, въодушевление и мотивация.

Най-важното е, че това ни помага да откриваме привлекателни дестинации, като увеличение на заплатата, което сте поискали, или това, че сте по-продуктивни след сутрешната ви тренировка, или пък че изпълнявате даден проект толкова добре, че получавате повишение.

След като сте избрали привлекателна дестинация, можете да създаде крайъгълни камъни въз основа на тази дестинация и в крайна сметка да постигате цели, които преди време сте смятали за непостижими.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg