Два родни фонда с доходност от над 10% от началото на 2021 г.

1210
Два родни фонда с доходност от над 10% от началото на 2021 г.

© Pixabay

Индексът на сините чипове SOFIX е реализирал 10.62% доходност от началото на 2021 г., като само през януари той отчете ръст от близо 12 на сто.

От своя страна, BGBX40 нарасна с близо 9 процента от началото на годината, а BGTR30 добави 7.35%.

Доброто представяне на родните индекси от началото на годината беше достатъчно SOFIX да се нареди сред едни от най-добре представящите се индикатори в света през първия месец на 2021.

Освен това – повишенията, реализирани при голяма част от публичните дружества, но също така и доброто представяне на индексите на европейските и щатски борси, доведоха и до постигането на добра, а в някои случаи и на впечатляваща доходност при взаимните фондове.


Справка на Profit.bg показа, че 15 от фондовете, управлявани от български управляващи дружества, са донесли на вложителите си доходност от над 5% от началото на 2021 г., а два от тях са постигнали впечатляващите 10%.

Най-добро представяне отчитаме при ОББ Премиум Акции и Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, които към 5 февруари отчитат доходност от съответно 10.62 и 10.05%.

Друг фонд на ОББ – Глобален растеж, заема третата позиция с 9.26% възвръщаемост, докато Инвест Актив постига 8.23 на сто от началото на годината.

Седем идеи за инвестиции през 2021 г. Нека видим какви опции имаме за парите си през 2021 г.

На фона на близките до нулата лихви по банковите депозити, Елана Високодоходен Фонд нарасна със 7.64% от началото на годината, докато борсовият фонд на Експат, следящ румънския основен индекс (Expat Romania Bet UCITS ETF), носи 7.44 на сто на вложителите си.

Сред топ 10 се нареждат още Адванс Инвест (6.87%), ДСК Растеж (6.35%), Райфайзен България фонд Глобален Растеж (6%) и Скай Глобал ETFs (5.8%).

Добро е представянето и на Компас Глобал Трендс, Елана Глобален Фонд Акции, Селект Регионал, Скай Нови акции и ПИБ Авангард, всичките те постигнали доходност от между 5.03 до 5.26% за първите пет седмици на годината.

Малко под чертата от 5% остават Златен лев Индекс 30 и ПФБК Восток, донесли 4.9 и 4.7 на сто на вложителите си.

Последните актуални данни от БНБ

Сумата, която местните инвестиционни фондове управляват, по последни данни, възлиза на 1.681 млрд. лв.

Инвестираните суми в инвестиционни фондове от страна на домакинствата достигат рекордните 1.318 млрд. лв към 30 септември 2020 г. спрямо 1.239 млрд. лв преди три месеца и 1.22 млрд. лв преди година.

Общо 700 млн. лв домакинствата са насочили към местните фондове, а 617 млн. лв са вложени в чуждестранните инвестиционни схеми.  

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на акции или дялове от взаимни фондове.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg