Експерт по лични финанси: Трябва да пестите пари

3363
Експерт по лични финанси: Трябва да пестите пари

© Pixabay

Експертът по лични финанси Кевин О'Лиъри каза пред Yahoo Finance, че е изненадан от липсата на спестявания сред служителите си.

„Едно нещо, което разбрах по време на пандемията, е, че голяма част от служителите ми, а аз имам повече от 10 000, нямат никакви спестявания. Те разчитат единствено на това, което получават като заплата и аванс на всеки две седмици.

Ето защо аз създадох приложение, с което ги подтиквам да спестяват по 100 долара. Буквално откачих, като разбрах, че никой в Америка не пести пари. Та след тази пандемия може да дойде COVID-20 или COVID-21. Всеки от нас трябва да пести пари", казва още О'Лиъри.

Невъзможността за пестене на голяма част от хората в периода преди пандемията им донесе доста финансов стрес след COVID-19.


Скорошно проучване показва, че 46% от хората в САЩ имат трудности при плащането на сметките, докато 1/3 имат проблеми с обслужването на кредитите си или плащането на наема си.

Какво е положението у нас?

Още преди пандемията данни на Евростат показаха, че страната ни заема второ място в ЕС (бел. ред. след Гърция) по процент на хората, които не могат да плащат сметките си навреме. Тогава този дял беше 30.1%, като е много вероятно в момента той дори да е по-голям.

Какво сочат последните данни на БНБ за спестяванията на домакинствата у нас?

Въпреки рекордните суми, които домакинствата държат в търговските банки, голяма част от парите на влог се притежават от малка група хора.

Следните факти, изчислени на база данни от Българска народна банка, ще ви уверят в това:

  • над 78% от депозитните сметки у нас са за суми до 5000 лв.;
  • именно в тези над 7.3 млн. сметки у нас има малко над 5 млрд. лв., което е само 9.4% от парите ни в банките;
  • ако добавим и депозитите между 5 и 10 хил. лв., то данните сочат, че тези домакинства държат 86.76% от сметките, но в тях има малко над 19% от всички средства;
  • за сметка на това депозитните сметки за суми над 100 хил. лв. са 74 539 на брой към 30 юни 2020 г., но в тях има 15.48 млрд. лв., или средно по 207 хил. лв.
  • домакинствата с депозити за над 100 хил. лв. в банка притежават близо 40% повече средства от всичките над 8 млн. сметки у нас за суми до 10 хил. лв.
  • общо 2823 са сметките за суми над 500 хил. лв., а 987 са с депозити за над 1 млн. лв.
  • милионерите имат по 2.57 млн. лв. средно на депозит

Освен в депозити, над 1.2 млрд. лв., по данни към полугодието, домакинствата имат вложени и във взаимни фондове. Точната сума е 1.257 млрд. лв. спрямо 1.18 млрд. лв. към първото тримесечие на 2020 г. 

Пенсионер-милионер с инвестиция от 1000 лв. годишно? Възможно е! Сметките показват, че със сравнително скромни, но постоянни инвестиции, задачата съвсем не е непосилна.

Въпросът, който специалистите препоръчват да си зададем, е колко време можем да издържим, при положение че останем без работа, т.е. без доходи.

Именно това е и причината те да съветват да имаме фонд за спешни случаи, в който да имаме заделени поне 6-9 месечни заплати. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg