Фондовете, губещи по над 5% от парите ни

1418
Фондовете, губещи по над 5% от парите ни

© Pixabay.com

Индустрията на взаимните фондове продължава да се развива бързо у нас, макар че инвестициите в колективни инвестиционни схеми да са доста по-непопулярни в България, в сравнение с останалите източноевропейски държави.

В края на полугодието активите на фондовете у нас възлизаха на 4.4 млрд. лв. Данните към края на третото тримесечие се очакват през ноември, но очакванията са те да продължат да нарастват.

По-подробна информация у нас можем да получим за местните фондове, или управляващите дружества под БАУД. В асоциацията днес членуват 27 управляващи дружества, които разполагат с 123 фонда и 1.6 млрд. лв. активи под управление.


Как и къде да инвестираме 1000 или 2000 лв.Започнете с малко и правете малки крачки


След като вчера ви представихме най-добре представящите се фондове от началото на годината, днес ще се спрем на тези, които губят от парите на вложителите си.

Справка на Profit.bg показва, че общо 16 от фондовете отчитат загуби от над 5% за вложителите си от 1 януари до момента.

Цели седем пък са фондовете, намалили вложението ни с над 10%, като шест от тях са борсово търгувани фондове на Експат – съответно следящи индексите в Гърция, Унгария, Хърватия, Сърбия, Полша и Словакия.

Тренд Фонд Консервативен също носи загуба от над 10%, или 12.33 на сто, ако трябва да сме точни.

Кои фондове отчитат над 10% доходност за 2019 г.?Справка на Profit.bg сочи, че 12 от фондовете са реализирали над 10% доходност от началото на годината, а цели 34 колективни инвестиционни схеми постигат за вложителите си над 5% за периода


Минуси ни носят също така и ОББ Премиум Акции, както и EFT-е върху индексите в България и Словения, както и Експат Акции Развиващи се пазари.

Близо 6% пък са загубите за Алфа SOFIX индекс, както и Смарт Тех, докато Капман Макс отчита спад от 5.63 на сто.

ДСК Баланс и Алфа Индекс Имоти също губят по над 5% на вложителите си.

Както посочихме и вчера – миналите резултати не винаги са показателни за бъдещата доходност, която фондовете могат да постигнат.

Експертите в сферата препоръчват по-дълъг хоризонт на инвестициите във фондове – често 5-7 или дори 10 години, за да можем да избегнем пазарните колебания.

Най-лесният начин да започнем да инвестирамеПо-малки суми, но всеки месец

 

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg