Един от най-великите инвеститори в света през последните години Уорън Бъфет преживява слаба година, като дори не е близо до постигането на доходност, която да е по-голяма от основните индикатори, служещи в случая като бенчмарк, а един от големите пенсионни фондове в САЩ намали дела си в Berkshire Hathaway.

По данни от края на петъчната търговска сесия, акциите от клас B на Berkshire Hathaway са постигнали едва 0.9% доходност от началото на 2019 г., което е доста по-слабо от 18.7% нарастване на индекса S&P500, пише Barron's.

По-рано през настоящата година една от най-големите инвестиции на Бъфет - Kraft Heinz, претърпя сериозен спад в стойността на книжата си, което доведе до загуба от 1 млрд. долара за Berkshire.

Слабото представяне през 2019 г. е принудило един от големите пенсионни фондове в САЩ да продаде част от участието си в Berkshire.

Oregon's Public Employees Retirement Fund (OPERF) е продал 2/5, или точно 141 822 акции от клас B, през второто тримесечие на 2019 г., сочат подадени документи на фонда в Комисията по ценни книжа и борси.

Днес OPERF, който е 42-ият най-голям пенсионен фонд в света, притежава 222 763 акции от клас B на Berkshire.

За момента този ход изглежда правилен, тъй като за изминалите 3 седмици от третото тримесечие акциите на Berskhire губят нови 3.3%.

Пенсионният фонд е намалил притежаваните си акции в General Electric и Verizon Communications, но е увеличил двойно дяловите си участия в Oracle и Broadcom.