Фондовете – все по-предпочитаната форма на инвестиции у нас

1047
Фондовете – все по-предпочитаната форма на инвестиции у нас

© Pixabay.com

Инвестиционните фондове привличат все по-големи инвестиции от домакинствата, сочат последните тримесечни данни, изнесени от Българска народна банка.

Справка на Profit.bg показва, че вложенията достигат рекордни нива, а съотношението на инвестициите във фондове към депозити е най-високо в исторически план.

От 4.455 млрд. лв., които са инвестирани в местните и чуждестранни фондове, 1.166 млрд. лв. са вложени от домакинствата, което прави дял от над 26%.

Това е третото поредно тримесечие, в което сумата на средствата от населението надхвърля 1 млрд. лв., но и нещо повече.

Съотношението към депозитите на домакинствата едва за втори път в историята преминава цифрата 2. То се равнява на 2.12 спрямо 2.07 за към 31 септември 2018 г.

Българите все повече се доверяват на местните фондове, в които са насочени 682 млн. лв. спрямо 483 млн. лв. за чуждестранните. Данните са малко изненадващи, тъй като голяма част от местните инвестиционни схеми отчитат отрицателна доходност от началото на 2019 г., както и за последните 12 месеца, но продължават да привличат вложения.

У нас се предлагат все повече чуждестранни фондове, основно чрез големите банки, но те така и не успяват да ги продават активно на клиентите си.

За рекордно бързото навлизане на фондовете у нас говорят и следните данни. Само за последните 12 месеца фондовете са привлекли 280.3 млн. лв. вложения, докато депозитите на домакинствата растат с 4.174 млрд. лв.

Или иначе казано – съотношението на фондове към депозити само за този период е 6.72, което е над 3 пъти по-високо от обобщаващите данни към 30 юни 2019 г.

За какво да внимаваме, при положение че решим да инвестираме във фонд?

След като сте спрели на няколко фонда, бихте могли да се информирате за таксите, които те взимат – за вход, т.е. при вложение, за изход, или иначе казано при изтегляне на инвестицията, както и за годишно управление.

Не се изненадвайте, ако общият процент от тези такси е около 4-5. Именно това спира и голяма част от населението да прибегне до подобни вложения.

Добрата новина е, че това е дългосрочна форма на инвестиране. И при положение че намерите фонд, който предлага по-ниски такси, а също така и има възможност да добавяте малка сума пари всеки месец, това е изгодно решение за парите ви след пенсиониране.

Защото дългосрочно фондовете осигуряват доходност, която е в пъти по-висока от лихвите, които банките днес предлагат по депозитите ни.

А те, както знаем, са по-ниски от инфлацията, или иначе казано - парите ни на влог се обезненяват (бел. ред. намалява се покупателната възможност на спестяванията ни). 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg