За да печелим е нужен не само анализ!

7875
За да печелим е нужен не само анализ!

Един от любимите девизи на много от начинаещите трейдъри е „Не губи пари!" Защо този тип настройка е погрешна?

Нашето мислене определя нашето поведение. За да извършим дадено действие, първо трябва да се роди идея за него като мисловен или емоционален стимул. Когато чрез волево упражнение си наложим дадена мисъл като водеща, ние често си я повтаряме, за да се затвърди и да се превърне в навик. Ако навиците ни помагат да успяваме в живота, придържайки се към тях, се чувстваме щастливи, а ако нещо се провали, ние се укоряваме или обвиняваме външни фактори.

Когато става дума за някои от нещата в живота налагането на стереотипи е много полезно. Това се касае обаче само за онази област, където условността е ограничена. Например всеки знае, че автобусът макар и да закъснява, все пак ще дойде. Когато обаче насочим вниманието си към финансовите пазари, не знаем със сигурност дали изобщо ще има автобус в рамките на това, което могат да понесат нашите нерви.

Всеки, който е чел книги за самураи вероятно е обърнал внимание, че техният героизъм се крие не само в тяхната тренировка, но и в готовността за саможертва.

На борсата не е по-различно. Ако ни е грижа за парите, които можем да загубим, ние сме мъртви трейдъри. Единствената правилна психологическа нагласа, която има смисъл да си създаваме през дългите години тренировки и реални битки с пазарите е да се стремим да печелим повече, отколкото губим. Акцентирам още веднъж, че елементът загуба задължително ще фигурира в търговията на всеки трейдър.

Бедата за всички начинаещи е, че докато са такива те са обречени да допускат много грешки и намаляването на сметката ги възпрепятства да вникнат във формирането на печеливша стратегия.

Стратегията включва три основни компонента: анализ, стопове и психика. Повечето хора се нахвърлят към първия компонент настървено, смятайки, че това е ключът към вечния успех. Най-омразният елемент е вторият - стоповете. В повечето случаи те са отбягвани, защото причиняват болка, а кой обича да страда? Именно за това е нужен третият компонент - психиката.

Нейна е ролята да накара нашето его да се прежали и да не допускаме страдание в резултат от загубването на пари. Лесно е да се каже, трудно е да се постигне. Едни от нас намират пътя интуитивно, втори с повече проби и грешки, трети търсят помощ от други хора, които да им покажат как се постига това. Има и такива, които не успяват нищо да постигнат заради грешна посока на своето развитие. Действията им са хаотични и това ги обрича рано или късно да се откажат от търговията.

Едно е сигурно, всеки трябва да изживее собствения ад и ако волята, постоянството и търпението му го изведат от кошмара на честите загуби, следва осмислянето, че си имаме борба за цял живот. Още от самото начало всеки трябва да оцени дали е готов да я води. Винаги, когато откриваме позиция, трябва да се опрем задължително и на трите компонента.

Първо на анализа. Той ще ни покаже, коя от двете посоки е по-вероятно да се развие към конкретния момент. После идва ред на риск мениджмънта. Не всяка ситуация предлага движение по самия тренд. Понякога (както и в момента) анализаторът вижда, че шансовете са на страната на онзи тренд с по-малък потенциал. В такъв случай той трябва да си постави много по-близки стопове и експозицията му да бъде много по-малка, отколкото, когато търгува по-посока на тренда с голям потенциал.

Трето, психиката му трябва да е устойчива, за да изтърпи малките корекции, които понякога, с часове или дни, се движат против него. Важното е цената да не пробие ключово ниво, което той е разпознал по време на своя анализ.

Ако един от тези компоненти липсва в нашата стратегия, сме загубени. Трудността от спазването й идва от необходимостта да се прави перфектна координация между трите компонента. Това не се учи нито от книги, нито от публикации. Нужно е в продължение на години да се премине през много битки, в които за щастие рискуваме не живота си, а само капитала, с който разполагаме. Все пак, това прави нашата битка да прилича повече на електронна игра, отколкото на истинска война. В играта броят на нашите животи е съизмерим на парите, с които разполагаме.

Какво е актуалното развитие от края на изминалата седмица?

Фондовите и валутните пазари продължават да са супер обтегнати около своите върхове, но не подадоха потвърждения на сигналите за спад. Това наложи както закриване на късите позиции, така и ми даде повод да открия някои дълги. При индексите успях да затворя по време на 5, която е скъсена.

Фигура 1 (За да видите уголемена графиката, натиснете тук)

В началото на новата седмица получаваме изключително неясна картина и от валутните, и от фондовите пазари в САЩ. Ситуацията се усложнява и от това, че американските акции няма да се търгуват в понеделник заради празника на труда в Северна Америка. Загадката е дали всички инструменти ще направят още един връх през близките дни или досегашните върхове ще останат както за фондовите пазари, така и за валутната двойка EUR/USD.

Предполагам, че развръзката ще дойде не по-рано от вторник, когато и американските фондови пазари ще отворят. Едва тогава ще оценявам доколко да се вярва на описаната петица надолу при S&P500.

Нейната структура буди съмнение и това може да ме подтикне временно да се присъединя към биковете. На фигура 2 съм изобразил две алтернативни траектории за индекса S&P500. Мечата е със син цвят и ще й се доверя, ако покачването остане само с три вълни нагоре.

Добре би било цената да се съобрази с нивото 61.8%. Ако индексът избере да нарисува пет вълни нагоре, доближавайки се до зелената траектория ще имаме повод да търсим вход за дълги позиции. Не че техният потенциал е за голяма печалба, но това ще бъде знак, че пропадането се отлага поне за известно време и ще го чакаме по-късно през септември или октомври.

Фигура 2 (За да видите уголемена графиката, натиснете тук)

При валутите нещата също се промениха след движенията от края на миналата седмица. Вероятността за директен спад намаля, но все още не е изключен. Към момента давам предпочитание за нов връх при тази валутната двойка EUR/USD. Много е вероятно формация триъгълник от фигура 3 да преследва своя таргет в зоната между 1.45-1.47 и едва тогава да последва голямото движение надолу, което съм описвал в предходните анализи.

Фигура 3 (За да видите уголемена графиката, натиснете тук)

Именно поради тази причина съм с дълга позиция на 1.4228, а стопът й вече е преместен на печалба. Същевременно потенциалът за покачване при описания на фигура 3 сценарий е от порядъка на няколкостотин пипса. Още преди да преместя стопа на нула, рискът беше за около 40 пипса.

Така съотношението риск/печалба от самото начало бе изгодно независимо, че преследвам тренд, за който предполагам, че има кратък живот. Директен пробив под 1.4191 ще е сигнал, че биковете нямат сила да удържат нивата и това ще ме подтикне отново да търся вход за къси позиции.

Ако именно този сценарий се окаже верният, в близките дни предстои да видим тест и пробив над горната линия на триъгълника за вълна 5 от С на формация flat correction. Нейният ръст не бива да надвишава върха на вълна А при 1.4714. Разбира се освен този сценарий, който съм приел за предпочитан е възможно да се развият и други. Някои от тях също са с бича ориентация за еврото. Например краят на неговия възход може да се получи и като ending diagonal за вълна 5.

Тогава ще станем свидетели пак на нов връх, само че траекторията ще бъде по-различна и е възможно възходът да продължи по-дълго във времето. Дори и тогава обаче, върхът при 1.4714 не очаквам да бъде пробит и потенциалът за трайна реверсия пак ще бъде на хоризонта. Така този анализ не променя визията за дългосрочен спад на еврото и поскъпване на долара. С други думи, ако тук съм с дълга позиция, в моята мисъл постоянно си повтарям, че са останали само трохи от досегашния тренд. Правя го повече за поддържане на бойния дух, отколкото да очаквам добра печалба.

Дали описаното по-горе означава, че върхът на ниво 1.4714 е невъзможно да бъде пробит? Никога не бих написал подобно нещо, защото макар и да изглежда малко вероятно, все пак цената може да премине над това ниво. Дори и този пробив не би заличил големия потенциал за спад на EUR/USD.

Просто нещата ще се отложат във времето и ще се наложи да търгуваме в посока нагоре само с малки позиции заради големия риск и ще трябва да закриваме често позиции. Когато започне низходящото движение ще можем да търгуваме с по-големи позиции и който има нерви ще може да ги задържа с месеци, а защо не и повече.

Отново се връщам към трите компонента, защото припомням те трябва да съпътстват всяко наше действие, което предприемаме към пазара. Причината е условността на бъдещите събития. Следователно, ако пазарът избере някакъв друг сценарий, който не е описан тук и се развие нещо различно, стоповете ще бъдат факторът, който да ни избави от разорение. Все пак без пари нямаме повече животи в тази електронна игра.

В този материал съм употребил термини, използвани във Вълновата теория на Елиът. Макар да се постарах да ги обясня така, че да бъда ясен и за онези, които не познават този метод за анализ, е възможно някои от детайлите да са останали непонятни. Изучаването на тази теория може значително да подобри търговията на трейдъра, но въпреки всичко, рисковете остават. В крайна сметка нито пазарът, нито животът ни дават гаранции за утрешния ден.

Ивайло Груев, http://www.home-traders.eu/

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

кеш
# 0
22:09 | 8 September 2009
http://www.cnbc.com/id/15840232?video=1245842353&play=1
Иво Груев
# 1
15:09 | 8 September 2009
Допълнение: Към тази статия съм описал как би изклеждал мечи сценарий при индекса S&P500. Ako пазара се съобрази със описаната траектория, аз както и всеки умеещ да разпознава вълните ще открием къси позиции. Ако някой при прочитането на дадена статия намери точно в този момент желаните сигнали просто е улучил голям късмет.
Иво Груев
# 2
14:09 | 8 September 2009
До Асен Да се публикува статия в реално време е почти невъзможно. Сигнали за влизане и излизане от позиции изискват мигновено действие. Докато бъде написан един материал и редактиран и после публикуван изисква минимум някоко часа дори и когато публикуваме анализи в нашия сайт. По света такива услуги съществуват и се получава кратко съобщение по смс. Това е обаче един съвсем друг бизнес. Статиите, които подготвям имат образователен характер и целта им е тези, които все още са скептични към вълновата теория да разберат за нейните възможности. От там насетне всеки сам търси пътя как да се научи да открива сигналите.
асен
# 3
13:09 | 8 September 2009
Иво адмирации за статиите тук. Само едно нещо ми прави неприятно впечатление - винаги в момента в който публикуваш статия се оказва че позицията която си отворил "вече е на печалба". При затваряне на пазара в петък на нива 1,43хх, ти в понеделник вече пишеш че си дълъг от 1,4228 :) Дай нещо в реално време:)))
кеш
# 4
08:09 | 8 September 2009
http://www.cnbc.com/id/15840232?video=1244824610&play=1
кеш
# 5
08:09 | 8 September 2009
http://www.cnbc.com/id/15840232?video=1245392581&play=1
кеш
# 6
22:09 | 7 September 2009
Тука има БИСЕРЧЕТА - които само КРИТИКУВАТ.....!!!!!?????...... Аз обичам и ЦЕНЯ ГРАДИВНАТА КРИТИКА ПОДПЛАТЕНА СЪС СВЕЖИ ИДЕЙ И РАБОТЕЩА АЛТЕРНАТИВА.......!!!!!...... другото е ПРАЗНА ПРИКАЗКА и ЛИПСА НА ..........Който квото има да каже - нека да го сподели, но то да върши работа така,че да ПОБЕДИМ ПАЗАРА..........!!!!!????......
кеш до ИВО ГРУЕВ
# 7
21:09 | 7 September 2009
ИВО кажи нешто за ЗЛАТОТО- на последък стана много ИНТЕРЕСНО.....!!!!!...... доста АНАЛИЗАТОРИ дават БОМБАСТИЧНИ ПРОГНОЗИ- последната която слушах беже 1650 $ - среден ХОРИЗОНТ- т.е.6-12 месеца наистина ли е толкова сериозна СИТУАЦИЯТА..........??????!!!!!!!........ и как при това положение ЧАКАШ СИЛЕН ДОЛАР....????!!!!!........ нешто не ми се връзват нештата
мечо бичо
# 8
20:09 | 7 September 2009
А според мен, на всички участници вече им е ясно, че бичият тренд е изтощен. И вече никой не иска да играе срещу долара. Всички виждат, че вече няма накъде. Малкото останали играчи се мъчат да качат още мъъъничко котировките, ама няма кой да купува. Повечето стоят и чакат. И затова днес пазарът е толкова вял и за цяло денонощие котировките са помръднали направо символично. Най-много да направят още един последен, измъчен "боц" нагоре. Но развръзката скоро ще настъпи, в това не се съмнявам.
интересуващ се
# 9
14:09 | 7 September 2009
хахаха ... пазете нервите другари. пазарът е динамичен разбира се и това е поредната корекция на анализа, естествено в точно обратната посока, но за разлика от преди не толкова категорична, ех тази гъвкавост. това, че не приемам вълновия анализ не е болка за умиране нали? не го приемайте толкова лично. животът е прекрасен!
"средна класа" вълновик
# 10
13:09 | 7 September 2009
В края на краищата, колкото по-нависоко пробие, толкова по-отвисоко ще се срине. Това е ясно и без да си много вещ в материята. Ми като се срине, ще спечелим повечко, или поне ще си върнем това, което сме загубили... Шегувам се с последното, разбира се. Обаче, колкото повече се обтегне сентимент индикаторът, наистина по-главозамайващ ще е сривът, това е ясно.
един до интересуващ се
# 11
12:09 | 7 September 2009
Понеже говориш за времето - ама метеорологичното, пък ни разправяш, че си искал да ставаш астролог, нещо да не си се обърка'л? Какъв точно си искал да ставаш : астролог, метеоролог или вълновик? Ами то за теб е все тая, май... И 'що не вземеш да ни дадеш твоята прогноза за времето, ох, пардон, за вълните ? Все нещичко ще понаучим от нея, пък и ти ще си доволен, че си се изявил , ама не само наужким, с критики...
Един до интересуващ се
# 12
12:09 | 7 September 2009
Ами вместо да критикуваш, хайде, дай ни твоя
интересуващ се
# 13
12:09 | 7 September 2009
или ще вали или няма да вали, а може и да е облачно, ако не е слъчево. мислех да ставам астролог, но май е по-добре вълновик
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg