Как да се възползваме от по-високите данъчни облекчения за деца?

4517
Как да се възползваме от по-високите данъчни облекчения за деца?

© Pixabay

По-високи данъчни облекчения за деца получаваме от тази година.

Размерът на еднократното облекчение за деца е в зависимост от броя им, като за едно ненавършило пълнолетие дете е данъчна основа 4500 лв. (сума за получаване до 450 лв.), за две - данъчна основа 9000 (сума за получаване до 900 лв.), а за три и повече - данъчна основа 13 500 лв. (сума за получаване до 1350 лв.)

Размерът на данъчното облекчение за деца с увреждания е 9000 лв. (сума за получаване до 900 лв.)


Единственото, което е нужно да направим, е да подадем декларация за ползване на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания. Доходите не са от значение, право на това облекчение имат всички родители, посочва вестник Монитор.

Преди да представят необходимите документи за ползване на данъчно облекчение, лицата трябва да проверят данъчно-осигурителната си сметка. Ако имат неплатени задължения, следва да ги погасят, за да се възползват от данъчната отстъпка.

Срокът за подаване на декларациите към работодателя е от 30 ноември до 31 декември 2021 г.

27-годишен ще съди родителите си: родили го без неговото съгласие27-годишен мъж планира да съди родителите си, защото са го родили без негово съгласие

При наличието на задължения за местни данъци и такси, които подлежат на принудително изпълнение и събиране от НАП, също може да стане причина родителите да не получат данъчното облекчение.

Родители, които през 2021 г. са били по майчинство, не могат да ползват данъчните облекчения, тъй като доходът, който са получавали, е необлагаем, т.е не са плащали данък, за който да се ползва облекчението. При тези случаи данъчното облекчение може да се ползва от другия родител.

В срок до 31 януари 2022 г. работодателят по основното трудово правоотношение на работника/служителя изчислява годишната данъчна основа за доходите от трудови правоотношения, намалена с размера на данъчните облекчения, и определя годишния размер на данъка.

Предвид че новите размери са много по-високи, а тези данъчни облекчения се ползват само в годишен размер, в голяма част от случаите ще е налице надвнесен данък. В тази връзка, когато определеният годишен размер на данъка е по-нисък от размера на авансово удържания данък през годината и съответно е налице надвнесен данък, работодателят в срок до 31 януари 2022 г. възстановява разликата на работника/служителя.

Когато работодателят не е възстановил надвнесения данък, физическите лица могат да ползват данъчните облекчения с подаване на годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, включително и когато имат само доходи от трудови правоотношения.

Лица, които през годината са били по майчинство или са получили други необлагаеми доходи, не е възможно да ползват данъчни облекчения, тъй като не са получавали облагаем доход и съответно не формират годишна данъчна основа, към която да се прилага намалението.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg