Кои фондове отчитат над 10% доходност за 2019 г.?

1024
Кои фондове отчитат над 10% доходност за 2019 г.?

© Pixabay.com

Какво ще кажете за 5 или дори повече процента доходност при това, постигнати за по-малко от 10 месеца? А защо не и 10% за 10 месеца, на фона на почти нулевите лихви по депозитите в страната?

Не, наистина не сънувате, а това е самата истина.

Голяма част от взаимните фондове на управляващите дружества у нас, членове на БАУД, постигат добри резултати само два месеца преди края на 2019 г.

Справка на Profit.bg сочи, че 12 от фондовете са реализирали над 10% доходност от началото на годината, а цели 34 колективни инвестиционни схеми постигат за вложителите си над 5% за периода.


Едва 4 обаче са фондовете, които могат да се похвалят с доходност за вложителите си от повече от 15%. Лидер в това отношение е Адванс Източна Европа, постигнал 20.76%, следван от ПФБК Восток с 19.42 на сто.

Селект Дивидент и Райфайзен България фонд Глобален Растеж са останалите колективни инвестиционни схеми с много добри резултати – съответно 16.39 и 15.14 на сто.

В челото са още Адванс Глобал Трендс с 13.78%, Скай Нови акции с 13.02%, Астра Комодити с 11.58% и ОББ Глобал Дивидент с резултат от 11.57%. Над 10% доходности имат до момента през 2019 г. също и Скай Глобал ETFs, ОББ Глобал Детски Фонд, Астра Енерджи и Компас Евроселект.

Над 9.5% доходност имат още 5 фонда – Компас Фъндс Селект – 21, Селект Регионал, Скай Финанси, Конкорд Фонд – 4 Енергетика и Компас Глобал Трендс.

Следва обаче да имаме предвид няколко неща, при положение че планирате да влогате пари във взаимен фонд. Първо – миналите резултати не са показателни за бъдещите постижения, тъй като настроенията на капиталовите пазари могат много бързо да се променят.

Второ – част от фондовете имат доста високи такси и комисиони, като такива могат да са таксите на вход и изход, т.е. при обратно изкупуване, а също и годишната такса за управление.

Добрите резултати обаче са една от основните причини за все по-силното навлизане на индустрията сред инвеститорите у нас. Другата са ниските лихви по депозитите, които предлагат банките, което принуждава хората да търсят алтернативи за парите си.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg