След като вчера ви представихме някои спестовни идеи за следващите 12 месеца, днес ще се спрем на предложения за инвестиции, без това, разбира се, да е препоръка за покупко-продажба на активи.

И така, какви възможности имате през 2019 г.?

ETF

Знаете ли, че България е една от седемте държави в Европа, в която има създадени борсово търгувани фондове? Благодарение на Експат Капитал, всеки от нас може да инвестира на пазарите в България, но също така Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Сърбия, Македония, Румъния и Гърция.

Борсово търгуваните фондове (ETF) следят представянето на основните индекси на съответните пазари (стоки или суровини), като вложенията в тях могат да са от неколкостотин лева до десетки, стотици хиляди или дори милиони.

ETF-ът върху SOFIX вече се търгува в ЛондонЕкспат Асет Мениджмънт планира да регистрира за търговия в Лондон и останалите 10 пасивни борсово търгувани фондове, даващи експозиция към пазарите на акции от ЦИЕ


Взаимни фондове

Ако борсово търгуваните фондове следят отделен индекс, при взаимните фондове няма подобни ограничения. Те могат да инвестират в разрешените от Комисията за финансов надзор пазари – от България до Европа и САЩ. Въпросът е кои от всички фондове да изберете?

Фондовете се делят на български и чужди, или иначе казано - управлявани от компании (управляващи дружества) със седалища у нас или в чужбина. По-подробна информация за родните инвестиционни фондове може да намерите на страницата на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД).

По последни данни от Българска народна банка, фондовете у нас управляват средства за близо 4 млрд. лв.

Форекс, суровини и криптовалути

Какво е бъдещето на криптовалутите през новата 2019 г.?Как да се възползваме от понижаващите се цени на криптовалутите? Един от най-добрите варианти за това са договорите за разлика (CFD-та), които Ви дават възможност да откривате, както дълги, така и къси позиции


Ще поскъпне ли щатският долар през 2019 г.? Ще продължава ли да поевтинява британският паунд през следващите месеци? Какво ще се случи със златото и основните криптовалути? Това са само част от въпросите, които си задава един инвеститор днес.

Вече публикувахме някои прогнозите на Адмирал Маркетс, които са лицензиран брокер и с чиято помощ можете да се впуснете в търговията. Не забравяйте, че международните пазари имат едно много голямо предимство, а това са късите позиции, или иначе казано - можете да печелите и от понижението в цените на активите.

Търговията на ел. енергия

Отскоро един от инвестиционните посредници у нас (бел. ред. Капман) предложи на инвеститорите сертификати, базирани на цената на електрическата енергия. Те са със срок на приключване 3, 4 и 5 работни дни, като цените са на база пикова и извънпикова електроенергия.

Търгуват се в лот, който е 12 Mwh и приключването се извършва в лева чрез Централен депозитар.

Революционен продукт за българския капиталов пазарТова е първият в България публично търгуваем дериват със сетълмент Т+30, като приключването по сделката ще бъде извършено чрез системата на Централен депозитар АД


Преди това от Капман предложиха на пазара и сертификати, базирани на изменението на фиксинга на БНБ на щатски долар (USD) към български лев (BGN).

Доверително управление

Голяма част от лицензираните инвестиционни посредници у нас (бел. ред. списъкът им може да откриете тук: http://www.fsc.bg/bg/podnadzorni-litsa/spisatsi/) предлагат подобен вид услуга. Тя обаче е за по-големи суми – от 50 или 100 000 лв., че и нагоре.

Срещу тези средства вие ще разполагате с инвестиционен консултант, който ще управлява вашите пари. Е, разбира се, както и при взаимните фондове и борсово търгуваните фондове, тази услуга не е безплатна, като това е един от важните въпроси, които трябва да зададете при проявен интерес от ваша страна.

Акции

Да, можете да използвате вече създадените продукти, като взаимни или борсово търгуваните фондове, но пари можете да вложите и директно в избрана от вас компания, независимо дали тя е търгувана на Българска фондова борса или чуждестранни пазари. Разбира се, отново следва да се доверите на лицензираните инвестиционни посредници.

Имоти

За голяма част от българите инвестициите се ограничават до две основни – депозити и вложения в имоти. И докато лихвите по спестяванията днес са на рекордно ниски нива, то инвестициите в имоти, отдавани след това под наем, носят между 5 и 6% доходност на година, съобщиха наскоро от една от големите агенции на пазара BULGARIAN PROPERTIES.

Какви са техните очаквания за пазара на имоти през 2019 г. можете да видите в долния материал:

С колко поскъпнаха имотите в София и какво да очакваме през 2019?Средната покупна цена на жилищата в София е 86 260 евро